Jornada dels hospitals de les comarques gironines sobre la millora en la seguretat dels pacient

15 de novembre de 2019. Coorganitzada per Clínica Girona.

A la fotografia destacada el comitè organitzador.

És una de les prioritats del Departament de Salut i de les organitzacions sanitàries de Catalunya

La IV Jornada de millora en la seguretat dels pacients de les comarques gironines, que es va celebrar el 15 de novembre de 2019 a l’Hospital Santa Caterina de Salt, coorganitzat per Clínica Girona, va posar de relleu que la seguretat del pacient és un element prioritari en els centres sanitaris. Ma. Àngela Batlle, Supervisora maternoinfantil de @ClinicaGirona va parlar dels “Punts crítics de seguretat en un procés d’hospitalització quirúrgica”.

El document de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’”Acció global sobre la seguretat del pacient”, que fa recomanacions als governs i als directius de les institucions sanitàries per aconseguir una millora de la seguretat del pacient, informa que els esdeveniments adversos són una de les 10 principals causes de mort i discapacitat en el món. Aquesta xifra global posa de relleu la importància de dur a terme accions per promoure i millorar la seguretat dels pacients als centres de salut. Aquesta és una de les prioritats i línies estratègiques de treball del Departament de Salut i de les organitzacions sanitàries de Catalunya des de fa anys.
Amb l’objectiu d’avançar en la matèria, el passat 15 de novembre va tenir lloc al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt la IV Jornada de millora en la seguretat dels pacients de les comarques gironines, promoguda i coorganitzada pels diferents hospitals del territori.

Més de 100 participants

La jornada, plenament consolidada en la seva quarta edició, ha reunit més de 100 participants. La voluntat dels organitzadors és compartir i debatre les estratègies en matèria de seguretat del pacient, així com intercanviar experiències i coneixements entre els professionals per promoure iniciatives que ajudin a millorar i consolidar una cultura en la seguretat del pacient.

Durant l’acte inaugural, a càrrec del president de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Joan Profitós, i la directora infermera de l’Hospital Santa Caterina, Núria Batlle, el president de l’IAS va parlar dels principis de seguretat del pacient com “una part indispensable de la capacitació clínica, l’educació i el desenvolupament professional continu per a totes les categories de professionals de la salut”.


Enguany, la jornada va tenir com a eixos centrals la comunicació per minimitzar les causes que poden originar esdeveniments adversos durant la pràctica assistencial, el tractament segur dels medicaments i el paper de les noves tecnologies en la seguretat (tant per al professional com per al pacient).
La jornada ha estat coorganitzada per la Clínica Girona, la Clínica Salus Infirmorum, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, la Fundació Salut Empordà, l’Hospital de Campdevànol, l’Hospital d’Olot Comarcal de la Garrotxa, l’Institut d’Assistència Sanitària i el Serveis de Salut Integrats Baix Empordà.

L’equip de Clínica Girona

El programa de la jornada