Jornada mèdica sobre patologia oncològica de pulmó a Clínica Girona

“Cap a la medicina personalitzada” és el lema d’una Jornada sobre patologia oncològica de pulmó que va tenir lloc el dimecres 23 de maig, a les 18:30 hores, a la Sala d’Actes de Clínica Girona, organitzada per AstraZeneca. Hi van assistir una trentena de persones.

La Jornada, adreçada als professionals especialistes en oncologia pulmonar i anatomopatòlegs, va comptar amb la participació, com a ponents, dels Drs. Josep Ramírez de l’Hospital Clínic de Barcelona -considerat una de les autoritats mèdiques més destacades en biomarcadors-, i Joaquim Bosch de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), metge saltenc amb un espectacular currículum en oncologia. L’acte va ser moderat per la Dra. Josepa Miró, Cap del Servei d’Anatomia Patològica de Clínica Girona.

Els ponents, des de les seves respectives branques de patologia i oncologia, van destacar el paper que juguen els nous fàrmacs, els quals quintupliquen l’esperança de vida dels malalts amb càncer de pulmó avançat. Aquests nous medicaments, segons que van destacar, constitueixen una alternativa per tractar certs tipus de tumors i permeten que la supervivència passi de 5 a 24 mesos.
Les ponències abordaren específicament “la Importància de la determinació de l’EGFR (epidermal grow factor receptor) a CPNM (càncer de pulmó no microcític)”, i es van situar en la línia de l’oncologia del segle XXI que basa la seva eficiència en la prevenció i en el diagnòstic precoç a partir de l’estudi de l’epidemiologia molecular.

La nova biologia molecular camina per poder detectar l’ADN tumoral a qualsevol mostra de sang, fluids o teixits, la qual cosa permetrà de conèixer amb detall les poblacions d’alt risc i poder establir així les mesures terapèutiques o profilàctiques i és aquí on l’Anatomia Patològica té un paper fonamental.

Una de les malalties més freqüents a nivell mundial
El càncer de pulmó és un conjunt de malalties resultants del creixement maligne de cèl•lules del tracte respiratori, en particular el teixit pulmonar, i un dels tipus de càncer més freqüents a nivell mundial. El càncer de pulmó acostuma a originar-se a partir de cèl•lules epitelials, i pot derivar en metàstasi i infiltració a altres teixits del cos.

És el tumor maligne més letal i la primera causa de mortalitat per càncer en l’home i la tercera de la dona, després del càncer de còlon i de mama, causant més d’un milió de morts cada any en el món sencer. La causa més comú de càncer de pulmó és el tabaquisme, sent el 95% de pacients amb càncer de pulmó fumadors i ex fumadors.

ELS PONENTS

Dr. Josep Ramírez Ruz
Cap de Servei d’Anatomia Patològica. Professor Titular d’Anatomia Patològica. Hospital Clínic. Universitat de Barcelona. Patòleg membre del grup de Consens de Biomarcadors en Càncer de pulmó realitzat per la SEAP i la SEOM, recentment publicat. Ha centrat la seva dedicació professional en l’àmbit del diagnòstic i recerca a la patologia pulmonar tumoral i no tumoral. És autor de diverses publicacions referides a mecanismes de desenvolupament de fibrosis pulmonar, estructura i funció pulmonar en la M.P.O.C i estudis de microRNAs en carcinoma pulmonar.

Dr. Joaquim Bosch Barrera
Metge Adjunt de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona. Professor Associat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona. Investigador del Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI). Natural de Salt, es va formar a la Clínica Universitaria de Navarra i a Michigan-EUA.

La jornada mèdica va ser organitzada per AstraZeneca, una de les companyies farmacèutiques líders que es dedica al descobriment, desenvolupament, fabricació i comercialització de medicament per lluitar contra malalties importants com ara el càncer, les malalties cardiovasculars, gastrointestinals, infeccioses, respiratòries, etc. Més de 62.000 persones treballen per a AstraZeneca a tot el món. La companyia disposa de 20 centres de producció a 16 països i de 17 centres d’investigació arreu del món.


Lloc: Sala d’Actes de Clínica Girona, dia 23 de maig a les 18:30 hores
Organitzador: AstraZeneca