La Dra. Georgina Espígol Frigolé, de l’UVI de Clínica Girona, guardonada amb el contracte “Joan Rodés”

La Dra. Georgina Espígol Frigolé, de la Unitat de Vigilància Intensiva (UVI) de Clínica Girona, va ser guardonada amb el número 1 de les 12 concessions del contracte “Joan Rodés”, uns ajuts convocats per tot l’estat espanyol que estan finançats íntegrament per l’Instituto de Salud Carlos III.

Aquesta nova modalitat de contracte permet incorporar metges post-doctorals a instituts de recerca i institucions sanitàries per a que puguin desenvolupar durant tres anys de forma combinada al 50% de les activitats de recerca i assistencials. La Dra. Espígol Frigolé s’ha incorporat a l’equip de recerca en Malalties Autoimmunes Sistèmiques de l’IDIBAPS i al Servei de Malalties Autoimmunes de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Els contractes Juan Rodés suposen, dins del Programa Estatal de Promoción del Talento y su Empleabilidad, una nova línia de contractació per a personal facultatiu amb experiència en recerca en Ciències i Tecnologies de la Salut. Els candidats han d’haver completat el programa de formació en investigació Río Hortega i només podran sol•licitar-los els Instituts d’Investigació Sanitària acreditats. Es tracta doncs d’una nova manera d’atreure i retenir talent en aquests instituts que representen el millor de la investigació translacional espanyola.

En la selecció es tenen en compte tant els mèrits curriculars dels candidats com la qualitat i l’impacte de la seva proposta científica. La seva incorporació als centres beneficiaris es formalitzarà mitjançant contractes de treball d’un any, prorrogable fins a un màxim de tres. L’activitat assistencial dels professionals contractats es desenvoluparà en els centres hospitalaris dels IIS acreditats i el contractat haurà de simultaniejar-la amb la d’investigació segons la proposta presentada a la convocatòria.

Aquesta fórmula troba un precedent en el programa de carrera mixta de l’IDIBAPS que ja han permès estabilitzar a quatre investigadors clínics en camps tan diversos com la diabetis, l’esquizofrènia, les malalties respiratòries i el sistema renal. Aquests contractes suposen un nou reconeixement al paper crucial del Dr. Joan Rodés i l’IDIBAPS en la biomedicina espanyola. El Dr. Rodés va finalitzar els estudis de medicina el 1963, especialitzant-se en medicina interna i aparell digestiu. La seva notable carrera el va portar a participar en la creació de la Unitat d’Hepatologia de l’Hospital Clínic que posteriorment dirigiria.

A principis dels anys 70 va intervenir d’una manera molt activa en la reforma de l’hospital, mitjançant la qual l’antic hospital de càtedres es va professionalitzar, es va democratitzar i es va transformar en un hospital d’especialitats. Posteriorment, en la dècada dels 90, va impulsar la creació de l’Institut D’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, que consolidaria la comunió entre investigació bàsica i pràctica assistencial. El seu treball ha servit per modernitzar la biomedicina a Catalunya i Espanya defensant un model basat en la investigació translacional.

Nota informativa en PDF


Més info: La notícia al Bloc del Clínic
Font: Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer