La jornada de Donació de Sang a la Clínica va recollir 30 donacions

30 donacions recollides en 5 hores va ser el resultat de la jornada de Donació de Sang que va tenir lloc a Clínica Girona el dia 27 de setembre, organitzada pel Banc de Sang i Teixits, el Departament de salut de la generalitat de Catalunya i Clínica Girona.

L’espai que va acollir la donació va ser l’habitació 211 i a la saleta adjunta es va oferir un refrigeri pel personal que va acudir a donar sang. L’equip del Banc de Sang i Teixits va establir un horari partit de matí i tarda, per facilitar les donacions als diferents torns de treball del centre.

DONAR SANG ÉS IMPORTANT!

A la web del Banc de Sang i Teixits trobareu totes les dades i recomanacions sobre la Donació de Sang, i alguns motius pels quals és important donar sang. Us hem recollit alguns:

La donació de sang és un acte solidari i de participació ciutadana que beneficia el conjunt de la societat.

Per a tu tan sols és un moment, per a molts malalts pot suposar la vida

La donació de sang és un acte senzill, segur, gens dolorós, i assistit per professionals especialitzats en tot moment. Per a tu, no comporta cap risc, però, en canvi, per a malalts de tot el territori, pot suposar avançar en el seu procés de curació.

Les donacions altruistes, l’única font d’obtenció
Malgrat els avenços mèdics i tecnològics, ara per ara, la sang no es pot fabricar i tan sols es pot obtenir de les donacions altruistes de les persones.

Cada donació pot ajudar fins a tres malalts diferents
Com que de cada donació de sang s’obtenen tres components sanguinis diferents amb aplicacions pròpies, podem afirmar que podem ajudar fins a tres malalts diferents.

La sang i els seus components tenen una vida limitada
• Els concentrats d’hematies es conserven 42 dies
• El plasma es conserva 1 any
• Les plaquetes es conserven 5 dies

L’ús és diari: cada 3 segons, algú necessita sang a Catalunya
La necessitat de sang és constant i, per tant, també ho han de ser les nostres donacions. Cada dia, tots els hospitals i clíniques de Catalunya necessiten sang o components sanguinis per atendre els seus malalts, ja que la majoria d’intervencions quirúrgiques i molts dels tractaments mèdics requereixen transfusions.

La donació, un acte quotidià
La donació no ha d’estar lligada a situacions de tragèdia o d’emergència sinó que ha de ser un acte quotidià i habitual a les nostres vides. Només donant sang amb regularitat, disposarem sempre de sang suficient i segura en estoc.

Recordem que els homes poden donar fins a 4 vegades a l’any i les dones, 3, sempre i quan es respecti l’interval mínim de dos mesos entre donacions.

Un ús creixent de la sang

La transfusió de sang o dels seus derivats s’ha convertit en una part imprescindible en l’actual assistència sanitària. L’increment de l’esperança de vida, la creació d’unitats de medicina intensiva, i les necessitats importants i constants d’alguns malalts, abans considerats irrecuperables, fan que la demanda de sang sigui creixent.


Lloc: Clínica Girona
Organitzador: Banc de Sang i Teixits