La migranya

La migranya és un tipus de mal de cap que normalment afecta a un sol costat del cap. Afecta més a les dones i a la gent jove. També pot aparèixer en els nens.

La migranya

El dolor és en punxades (com un batec), intens o moderat, i pot produir nàusees i vòmits i es repeteix. La llum i els sorolls empitjoren el dolor. El poden desencadenar coses tant habituals com els canvis d’horari de dormir, la falta o excés de dormir, el cansament, la menstruació, els canvis atmosfèrics, la ansietat o el estrès, determinats aliments (formatges, iogurts, embotits, salsitxes, xocolata o plats molt condimentats), begudes alcohòliques (vi) o medicaments (anticonceptius).

En algunes persones, abans del dolor, apareixen símptomes, anomenades “aura”, que avisen de que arriba un episodi de migranya:

  • Taques negres, línees com zig-zag o llums els ulls.
  • Pèrdua de visió d’un llum
  • Formigueig
  • Pèrdua de força d’un braç

No es coneix bé quina és la causa de la migranya, encara que moltes vegades pot ésser hereditària. Afecta més a les dones i a la gent jove. També pot aparèixer en els nens. Per fer diagnòstic d’aquesta malaltia, no es necessari fer cap analítica de sang ni radiografies.

Què es pot fer?

Per prevenir-lo, procuri detectar si alguna de les causes que hem anomenat més amunt pot ser el motiu de la seva migranya i tracti d’evitar-les.

  • Dormir amb un horari regular.
  • Acostumi a fer exercici de 30 a 40 minuts, 4 o 6 vegades a la setmana.
  • Caminar,nedar,anar amb bicicleta.
  • Intenti disminuir el estres diari.

Quan s’iniciï la crisis de migranya, preneu la medicació tal com el seu metge l’hi hagi indicat. Feu-ho tant aviat com noteu que comença el mal de cap. També l’ajudarà descansar en una habitació sense soroll ni llum. No abusi dels medicaments: podrien produir-li encara més migranya o mal de cap diari.

Quan cal consultar un servei d’Urgències?

Quan la medicació no sigui efectiva o tingui que prendre de manera constant, o si canvien les característiques habituals del dolor. Si el mal de cap s’acompanya de febre.