La Ressonància Vertical de Clínica Girona també atreu pacients de fora de Catalunya

Clínica Girona ofereix des de l’abril de 2009 un nou servei de diagnosi per la imatge altament especialitzat i pioner a Catalunya: La Ressonància Vertical. Des de la posada en funcionament de l’aparell, que és referent al país, mutualistes i particulars de tot Catalunya i també molts de fora, es desplacen fins el Servei de Ressonància Magnètica de Clínica Girona per fer-se aquesta prova, sense llista d’espera.

D’ençà l’abril del 2009 en l’equipament vertical s’han realitzat pràcticament 2000 exploracions i 300 en bipedestació (dempeus), de les que el 80% són de columna i el 20% de genoll. La demanda ha anat augmentat a mesura que s’han vist els beneficis en la millora diagnòstica, per part dels metges prescriptors. Poder fer la ressonància estirat, i també dempeus, té moltes avantatges per l’evolució del diagnòstic, ja que es pot observar amb total precisió com afecta el pes corporal les diferents articulacions o zones del cos a explorar.

Segons els radiòlegs Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló, caps del Servei: “S’han analitzat els resultats de les primeres 200 exploracions i s’ha vist un canvi en el diagnòstic de fer l’exploració de peu a fer-la estirada. Aquests canvis de diagnòstic s’han vist en un 17% dels casos, especialment en els de columna lumbar. I és més: ara estem veient que també existeix un canvi important en explorar la columna cervical, sobretot en pacients que han sofert accidents de trànsit, amb el mecanisme de “fuetada” cervical”. En combinar les dues postures a la ressonància (en horitzontal i en vertical) ens permet veure els canvis de posició de la columna i que provoquen els dolors que es pateixen especialment en la posició de peu”.

Els avantatges de fer-se “una Ressonància dempeus”

L’aparell de Ressonància Vertical de que disposa Clínica Girona és de característiques molt diferents als aparells que fins ara existeixen. La principal diferència consisteix en que permet estudiar el cos humà en posició vertical, de peu dret, que és la posició anatòmica natural i la més fisiològica. Fins ara, els equips de Ressonància Magnètica únicament podien estudiar el cos humà en la posició estirada. En aquesta posició estirada s’ha vist que algunes malalties o causes de dolor lumbar, com les hèrnies discals, deixen d’evidenciar-se quan el pacient s’estira; en canvi, en la posició de peu, especialment les hèrnies discals són més evidents.

El percentatge d’hèrnies discals detectades amb aquest nou sistema de Ressonància Magnètica en càrrega és proper al 25%. Segons els doctors Barceló i Vilanova: “Això suposa no tant sols millorar l’eficàcia diagnòstica, sinó fins i tot els propis tractaments”. El nou aparell Vertical és molt adient també per avaluar altres àrees, com ara les articulacions de genoll i turmell, que suporten una càrrega significativa del pes corporal.

Clínica Girona s’ha pogut dotar d’aquest innovador aparell de Ressonància Vertical en haver estat seleccionada la Unitat de Ressonància Magnètica de Clínica Girona, dirigida per els Drs. Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló, com a centre de referència tant espanyol com de tota iberoamèrica en la formació i investigació dels estudis de la columna vertebral en ressonància magnètica vertical.


Lloc: Clínica Girona
Més info: Més informació