La Unitat d’Estudi de la Memòria promou la detecció precoç de l’Alzheimer

La malaltia d’Alzheimer és una degeneració del sistema nerviós central que es manifesta en un primer moment amb pèrdues de memòria i que evoluciona lentament cap a un estat de demència senil. Detectar l’Alzheimer de manera precoç permet augmentar l’eficàcia del tractament i la qualitat de vida del malalt.

El 80% de les persones que s’han sotmès a l’estudi presentaven algun tipus d’alteració de la memòria i d’aquestes, aproximadament la meitat, és a dir, un 40%, han estat diagnosticats d’alteracions greus de la memòria.

Segons afirma el Dr. Ricard Reixach: “Les revisions de la memòria són el primer pas per a la detecció de l’Alzheimer o d’altres tipus de demències, també permeten saber si una persona té la memòria en bona condició, la qual cosa dóna tranquil•litat”.

La Unitat de la Memòria del Servei de Neurologia de Clínica Girona compta amb un programa de “Revisió de la memòria”. La Revisió consisteix a respondre un seguit de formularis establerts, tipus test, dura aproximadament 1 hora i permet detectar amb total fiabilitat qualsevol tipus d’anomalia de la memòria, “sigui quina sigui la zona neuronal afectada”, afirma el Dr. Reixach.

Des d’aquest Servei de Neurologia es recomana fer-se aquesta revisió a qualsevol persona preocupada per l’estat de la seva memòria, a les persones que tenen familiars o amics que últimament els hi han manifestat que han notat canvis en ells, i a les persones que tenen risc de patir Alzheimer o altres demències, per antecedents familiars.

La Unitat ha editat aquests dies un díptic amb un breu qüestionari de 10 preguntes per poder valorar millor la necessitat o no de fer-se la revisió. Son preguntes del tipus: M’oblido sovint de coses o de com es fan les coses? Perdo les coses amb més freqüència? Perdo el fil de la conversa, de les pel•lícules que veig o dels llibres que llegeixo? Tinc més problemes per a concentrar-me, estic més intranquil o ansiós de l’habitual? …
La Unitat recomana fer-se la Revisió de la Memòria a aquelles persones que responen que sí a tres o més de les preguntes del petit qüestionari.

· S’han realitzat un centenar de revisions en els primers
sis mesos de funcionament de la Unitat

· El 80% de les persones revisades
presentava algun tipus d’alteració de la memòria

Nota informativa en PDF


Lloc: Consultes Externes de Clínica Girona · Neurologia · Dr. Ricard Reixach