LA VANGUARDIA: Implanten un desfibril•lador automàtic cardíac per primer cop a les comarques gironines

Fins ara, aquest tipus d’intervencions requerien el trasllat a Barcelona.

Girona | 15/07/2015 – 16:37h ACN.
El cardiòleg Josep Brugada, director mèdic de la Unitat d’Arítmies de la Clínica Girona i del Hospital pediàtric Sant Joan de Déu de Barcelona i consultor sènior del Servei de Cardiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona ha detallat que és un aparell molt eficient per a persones amb malalties cardíaques.

La pacient a qui van implantar l’aparell desfibril•lador automàtic cardíac havia patit una arítmia maligna i va ser recuperada al domicili pels serveis d’emergència. Tenia, per tant un risc elevat de patir noves arítmies cardíaques malignes i tenir una mort sobtada. “L’implant permet que a partir d’ara tinguem la certesa que en aquesta pacient, en cas de que aparegui una arítmia maligna, aquesta serà eliminada de forma automàtica per l’aparell evitant la possibilitat de degeneració en una mort sobtada”, afirma el doctor Brugada.

Fins ara els pacients que requerien aquests tipus de implants es traslladaven a Barcelona. Des de ara aquests aparells es poden implantar a la Clínica Girona.

Únic tractament eficaç per revertir arítmies.

Josep Brugada, juntament amb els seus germans, Pere i Ramon, també cardiòlegs, són els artífex de la coneguda com a “Síndrome Brugada”: es tracta d’un trastorn genètic del sistema de conducció elèctrica del cor que presenta certa predisposició a ritmes cardíacs més ràpids del normal (arítmies ventriculars), que impedeixen la correcta circulació sanguínia, provocant la pèrdua de coneixement i, conseqüentment, la mort sobtada a cap de pocs minuts.

Aquesta arítmia cardíaca és la causant d’un 4-12% de totes les morts sobtades, i de fins a un 20% de les morts sobtades que esdevenen en cor normal, és a dir, sense que hi hagi cap cardiopatia prèvia. Gràcies a aquest descobriment, els nous pacients que es detecten posseeixen un perfil més controlat, de manera que s’ha aconseguit reduir fins a la meitat les taxes de mort sobtada. A dia d’avui el desfibril•lador automàtic implantable (DAI) és l’únic tractament eficaç per revertir les arítmies.

Els tres germans són impulsors de la recerca sobre la “mort sobtada” a través de la Fundació Brugada, i han col•laborat a implementar a Girona, amb finançament de la Diputació, un programa pioner en salut pública per col•locar desfibril•ladors en tots els municipis, que és el projecte de desfibril•lació pública més gran d’Europa. També a Barcelona amb la seva ajuda s’està implantant la iniciativa d’instal•lar desfibril•ladors en diverses zones públiques, amb el suport de diverses entitats i institucions.

La notícia en pdf


Més info: Llegir la notícia al diari LA VANGUARDIA
Font: LA VANGUARDIA