LA VANGUARDIA: La lluita de l’Elena, la lluita d’un poble

SÍLVIA OLLER Anglès.13_06_2013-
Elena Calderón, com qualsevol altra nena d’11 anys, té els seus somnis. Aficionada al ballet des que en tenia quatre, aspira algun dia a veure actuar la ballarina internacional Tamara Rojo a Londres. O visitar Nova York, la ciutat que mai no dorm. De gran li agradaria ser mestra d’educació infantil i entre les seves aficions, a part dels gats, pintar i la dansa, hi ha la papiroflèxia, un art que ha descobert i ha començat a cultivar durant l’últim any a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona, on passa temporades ingressada. A l’Elena li van diagnosticar un sarcoma d’Ewing a l’octubre, un tumor maligne localitzat en una costella, i des d’aleshores la seva lluita per combatre la malaltia no ha cessat.

No està sola en aquest afany. Anglès, el municipi on viu, d’uns 5.700 habitants, s’ha bolcat completament amb la nena i la seva família. Diu l’alcalde, Pere Espinet, que mai el poble no s’havia mobilitzat tant. “El 85% de les cases s’hi han implicat d’una manera o altra”, afirma. Des que a finals de l’any passat la Clínica de Girona –on el pare de l’Elena treballa com a zelador– i l’escola Vall dels Àngels –on estudia– van començar una recollida de taps de plàstic per recaptar fons, les mostres de solidaritat no s’han aturat. De fet, han traspassat fronteres. Les escoles de municipis veïns com la Cellera de Ter i Sant Julià del Llor i Bonmatí, així com comerços, bars i entitats com Oncolliga i el Club Esportiu Anglès, entre d’altres, i també particulars han col•laborat d’una manera o altra amb la causa.

De moment, s’han recollit tretze tones de taps de plàstic, que es venen a 150 euros la tona a una empresa de reciclatge, i dues tones més de llaunes de refrescos en bars, botigues i les escoles del poble. Fins i tot el Barça hi ha aportat el seu gra de sorra i ha enviat una samarreta i una pilota firmada per tots els jugadors que se sortejarà aquest diumenge entre les persones que hagin adquirit per un euro una papereta per participar en la rifa. “La gent té moltes ganes de col•laborar i no para de donar idees, tantes que fins i tot hem de dir prou”, afirma Jordi Blánquez, un dels membres de l’ampa de l’escola Vall dels Àngels.

Els pares, que tenen un altre fill de 8 anys i reconeixen que estan desconcertats per tantes mostres de solidaritat, van deixar la feina per atendre la petita, que està completant la fase de quimioteràpia després de ser operada amb èxit a Vall d’Hebron.

Els diners recaptats a través d’aquesta onada solidària s’utilitzaran per pagar les cares medicines, les despeses de desplaçaments a Barcelona –ciutat que visiten amb freqüència per als nombrosos controls a què s’ha de sotmetre– o per pagar un professor de reforç aquest estiu per a l’Elena, que l’any que ve començarà primer d’ESO a l’institut. “Per a ella i per a nosaltres és molt important emocionalment la implicació i la sensibilització de tanta gent. Ens anima a seguir endavant amb força i energia”, explica el pare de la petita, Joan Calderón.

Al bar Rutlla els dos talonaris per al sorteig de la pilota i la samarreta del Barça els han volat de les mans en pocs dies. “Crec que en moments com l’actual –en què vivim no només una crisi econòmica, sinó també de valors– la gent ha après a ser més humana, a no amagar tant els seus sentiments i a col•laborar en aquesta mena de coses”, explica la propietària de l’establiment. Els alumnes de les dues escoles del municipi col•laboren venent números o recollint taps. “Encara que en algunes cases, el càncer és un tema tabú i es tracta com una malaltia que fa por, en general els nens són molt solidaris i especialment els més grans són els que estan més conscienciats”, explica el director de l’escola Pompeu Fabra, Josep Carreras. “De vegades, una desgràcia serveix per unir més”, afegeix. La cursa solidària no sembla que s’acabi. N’hi ha que ho tenen molt clar: “No ho sap, però en realitat ha estat l’Elena qui ha fet un favor al poble, ja que ha contribuït a unir esforços i sensibilitats per lluitar per una causa justa”, reflexiona Espinet.

Una altra recollida solidària de 700 quilos de taps

Fa set mesos que l’escola Bàrkeno, situada al barri de la Zona Franca de Barcelona, recull taps per a una causa solidària: recaptar diners per ajudar en la investigació contra el càncer. La iniciativa ha estat tot un èxit, ja que s’han recaptat, en total, 700 quilos en taps d’ampolles. Els diners recaptats –“simbòlics”, segons va explicar la directora del col•legi, Isabel Castelló– aniran destinats a la investigació contra el càncer que es du a terme a l’hospital Clínic de Barcelona.

El cap d’oncologia d’aquest hospital, Pere Gascón, va anar en persona a l’escola per recollir el donatiu. “Estic molt emocionat, el que heu fet és molt important”, va assegurar el metge. L’acte es va celebrar al teatre de l’escola, on l’esperaven tots els alumnes, d’entre 3 i 12 anys. “Cada tap era una il•lusió i cada sac, una esperança”, va dir un dels nens al doctor Gascó amb referència a com havien viscut ells durant els set mesos la iniciativa del col•legi. L’escola ja ha reiniciat la recollida de taps i tots els professors esperen que tingui, com a mínim, el mateix èxit, per continuar col•laborant en la lluita contra el càncer. / Ricard José.

El pare de l’Elena, Joan Calderón, és zelador de Clínica Girona.

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir la notícia a LA VANGUARDIA
Font: LA VANGUARDIA