LA VANGUARDIA: Neix una associació a Girona per facilitar que els nens sords amb recursos limitats tinguin accés a implants auditius

Girona | 16/10/2012 – 17:24h
L’Associació gironina pels implants coclears per l’abordatge endo-meatal (Agicaem) és una entitat sense ànim de lucre. El seu objectiu és clar: fer accessibles els implants auditius -sobretot, als nens sense recursos- mitjançant una tècnica quirúrgica innovadora.

El principal escull per accedir a aquest tipus de dispositius és el seu elevat cost econòmic. I és que un implant auditiu pot costar, de mitjana, entre 18.000 i 30.000 euros. Actualment, l’Institut Català de la Salut (ICS) paga cada any 40 implants per a nens, i menys de 20 per a adults. Segons destaca l’associació però, a Catalunya “les necessitats actuals, només comptabilitzant els nens, són d’uns cent aparells”.

A les comarques gironines, sense anar més lluny, calen uns deu aparells cada any. Per això, davant les dificultats que tenen les famílies per tenir accés a crèdits bancaris, i la situació de crisi econòmica, Agicaem vol recaptar fons per poder intervenir aquells nens sords -i també els adults- que necessitin un implant coclear i no se’l puguin costejar.

Mitjançant una assessoria fiscal, l’entitat elaborarà un barem de finançament, basat en el copagament progressiu, que s’ajusti a les capacitats econòmiques dels pacients i les seves famílies. A més, amb aquesta fórmula del copagament, també es vol aconseguir que els infants i adults també prenguin consciència de la necessitat de tenir cura dels aparells, ja que al llarg de la seva vida útil caldrà fer-hi reparacions i substitucions.

Socis, donacions i rifa
“Apel•lem a la solidaritat per fer possible finançar aquests aparells per a la gent que no tingui prou recursos”, explica el president d’Agicaem, el doctor Albert Jürgens. Per obtenir fons, l’entitat ho farà a través de diferents vies: el pagament d’una quota mensual en el cas dels socis, les donacions desinteressades o bé l’organització d’una rifa solidària.

“És un projecte molt engrescador, i vull fer una crida al sector empresarial i a la ciutadania en general perquè hi donin un cop de mà”, concreta el president d’honor d’Agicaem i president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé. I hi afegeix: “Espero que això també serveixi per sensibilitzar l’administració, i que no hi hagi cap infant, ni a Girona ni a Catalunya, que sigui sord”.

El proper 29 d’octubre, Agicaem portarà a terme una rifa solidària per obtenir finançament. El sorteig es farà a l’auditori Espai Caixa i els guanyadors podran optar a una de les deu obres que diferents artistes gironins han donat a l’associació de forma desinteressada. Cada butlleta per participar a la rifa té un preu de 5 euros.

Nova tècnica quirúrgica
Els implants coclears són aparells que transformen el so en senyals elèctrics que estimulen el nervi auditiu quan l’orella interna (còclea) està malmesa i l’ús d’audiòfons no permet assolir una audició útil. Agicaem, a més, també promou l’ús d’una nova tècnica quirúrgica a l’hora d’implantar els aparells auditius.
La porta a terme la Clínica Girona i es coneix amb el nom d’abordatge endo-meatal. La novetat d’aquesta cirurgia és que, a l’hora de portar a terme l’implant, ho fa aprofitant els orificis naturals; així, és més fàcil accedir a l’oïda interna sense destruir-la ni afectar el nervi facial.

Segons concreta el doctor Slavutski, inventor de la tècnica, arreu del món “hi ha un centenar de pacients operats amb aquest abordatge”. El metge també explica que es tracta d’un mètode contrastat -que també es fa servir a la Vall d’Hebron- i que “protegeix i respecta els teixits sans”.

A més, com destaca Agicaem, un altre aspecte innovador és que la tècnica permet solucionar moltes sordeses parcials en persones adultes que no milloren amb un audiòfon convencional. La intervenció sol durar unes dues hores i el pacient pot rebre l’alta l’endemà mateix.

El president de la federació d’associacions d’implantats coclears d’Espanya, Joan Zamora, assegura que “les necessitats d’implants a Catalunya són d’uns quinze implants per cada milió d’habitants, cosa que suposaria 105 pacients a Catalunya cada any”. I precisa: “La conselleria només té dos centres que fan implants, el de Sant Pau per a adults, que fa uns 35 implants, i el de Sant Joan de Déu per a infants, que en fa uns 50; per tant, estadísticament queden persones desateses”.

Aquelles persones que vulguin ser intervingudes d’un implant coclear per l’abordatge endo-meatal a la Clínica Girona també poden demanar finançament a l’associació. Agicaem decidirà si el candidat reuneix les condicions per ser finançat (i de quina manera) i, en cas contrari, també se li facilitaran crèdits avantatjosos.


Més info: Llegir la notícia a LA VANGUARDIA
Font: LA VANGUARDIA