LA VANGUARDIA: PMMT dissenya hospitals per afrontar la pandèmia

Edificis contra la Covid-19. Barcelona, 20 de juliol de 2020

A la fotografia els arquitectes Patricio Martínez i Maximià Torrella, socis de PMMT – LV

Rosa Salvador.-  La pandèmia ens ha fet conscients de les fortaleses del sistema sanitari, però també de les debilitats: “que ha d’estar preparat per fer front a emergències no en qüestió de mesos, sinó de dies”, assenyalen Patricio Martínez i Maximià Torrella, socis de l’estudi d’arquitectura PMMT.

La firma està especialitzada en la construcció de clíniques i hospitals (el sector li aporta un 90% de la facturació) i ha aprofitat la pandèmia per dissenyar tres nous models d’hospitals focalitzats a gestionar una situació límit com la que el sistema sanitari va patir a l’abril. El primer seria l’iCovid Hospital System: un gran hospital per centralitzar tots els pacients d’una zona i, d’aquesta manera, evitar el col·lapse total del sistema de salut. El segon model, l’iCovid Compact, es construiria al costat dels hospitals actuals, perquè puguin funcionar normalment sense l’amenaça del virus però aprofitant-ne tots els serveis. Finalment, l’iCovid Coixí de Seguretat, gira entorn d’un disseny per permetre una transformació ràpida del centre que es dissenya per als complexos de nova construcció o per remodelar els actuals.

“Són propostes que busquen evitar els hospitals de campanya que hem vist els últims mesos i que tenen com a objectiu permetre una feina segura als sanitaris i donar confort als pacients. A més, amb la construcció industrialitzada, un compacte de 4.000 m2 de nova planta podria estar a punt en quatre o cinc mesos, davant l’any i mig habitual del sistema constructiu tradicional”, assenyala Torrella. A Espanya, reconeix Martínez, aquest és l’hospital que s’adapta millor a les necessitats de la sanitat pública, mentre que a Llatinoamèrica o l’Àfrica, països amb una estructura sanitària pobra en què l’estudi fa la meitat de la seva facturació, seria l’iCovid Hospital System el més adequat. “En els anys de crisi vam arribar a tenir un 90% de la facturació a fora, però ara hem crescut molt a Espanya i hem obert oficina a Madrid”, assenyala.

Clínica Girona

La firma, que va facturar l’any passat 3 milions d’euros, té entre els seus clients els grans grups de la sanitat privada com Vithas o Quiron, així com amb firmes locals importants com ara Grup Corachán, Creu Blanca, Institut Marquès o Clínica Girona, un centre en què ja han aplicat el seu iCovid Airbaig. “Hem destinat el confinament a innovar” reconeix Torrella: en lloc d’aplicar un ERTO als 35 treballadors, es van centrar a dissenyar els nous conceptes. L’R+D és una activitat de la firma, que simultaniegen amb la docència i la producció.

El seu focus ha estat principalment en l’estudi dels materials per fer edificis saludables. “Influeixen en molts àmbits, com els corrents electromagnètics i la contaminació de l’entorn, i afecten la salut de les persones i, a les oficines, a la seva productivitat”, assenyala Martínez. “Per això, PMMT està creixent també com a consultora per a altres estudis que no tenen la nostra especialització”, assegura Torrella. L’estudi, focalitzat en el sector sanitari, factura tres milions, la meitat a Llatinoamèrica i a l’Àfrica.

https://www.lavanguardia.com/economia/20200720/482417738986/edificios-covid-19-pmmt.html

L’article en pdf