29 juny 2016 LA VANGUARDIA: Un TAC confirma que el fòssil de vaca marina trobat a un carrer de Girona té més de 40 milions d’anys
28/06/2016 17:17 | Actualizado a 28/06/2016 18:03
ACN Girona.-El fòssil de vaca marina trobat a un carrer de Girona té entre 40 i 43 milions d’anys. Aquest dimarts s’ha fet un TAC a les rajoles que es van extreure del paviment del carrer per escanejar detalladament els ossos i conèixer més detalls de la seva morfologia. A les proves hi han assistit dos investigadors del Museu d’Història Natural de Berlín, experts en vaques marines. Una de les investigadores, Manja Voss, ha explicat que les vaques marines van aparèixer fa 50 milions d’anys i que aquest és un dels exemplars més primerencs de l’espècie que s’han localitzat. Segons les primeres informacions aportades pel TAC, es tractaria d’una vaca marina jove que mesuraria un metre i mig aproximadament. Voss ha destacat que Catalunya és una zona rica en aquest tipus de restes i ha assegurat que la troballa els permetrà conèixer més detalls de l’espècie, com la dieta o l’estil de vida. L’estudi complet esperen poder-lo presentar a finals d’any.
Els doctors Manja Voss i Oliver Hampe del Museu d’Història Natural de Berlín s’han desplaçat fins a Girona per poder estudiar de primera mà les restes trobades a un carrer de la ciutat. El fòssil de vaca marina estava incrustat en dues llambordes a terra, a davant d’un bar del carrer Güell. Els geòlegs Roger Mata i Jordi Ferrer el van retirar a finals de maig. Per tal d’aconseguir més informació sobre l’edat de l’exemplar i l’època a la que correspondria, aquesta tarda les dues llambordes s’han passat pel TAC de la Clínica Girona. Només amb una anàlisi de les primeres captures de l’escàner, els investigadors ja han conclòs que les restes tenen entre 40 i 43 milions d’anys. Segons explica la doctora Manja Voss, les vaques marines van viure a la zona del Mediterrani fa 50 milions d’anys i aquestes restes trobades a Girona són de les més antigues que s’han localitzat. A les llambordes es poden apreciar parts del crani i de les dents, una informació valuosa també per saber si es tractava d’un exemplar jove o adult. Segons els primers indicis, la investigadora ha assenyalat que es tractaria d’una vaca marina jove i que podria mesurar un metre i mig. El doctor Oliver Hampe ha remarcat que tant Catalunya com el sud de França són zones molt riques on han trobat altres restes de vaques marines. Des del seu grup d’estudi, tenen coneixement de tres troballes més a Tona i a Montserrat. Es tracta també d’exemplars de vaca marina d’antiguitat similar a la que s’ha localitzat a Girona. Habitualment, es troben ossos per separat o alguns fragments però, en el cas de la troballa de Girona, hi ha diferents parts del cos que permeten als investigadors imaginar com seria el cos sencer del mamífer. “Qualsevol troballa és molt important perquè ens permetre conèixer més informació sobre la dieta dels animals o el seu estil de vida”, ha remarcat. Després del TAC, els investigadors hauran d’analitzar amb profunditat els resultats i avançar en la recerca. L’objectiu és poder publicar l’estudi sencer a finals d’any. Una troballa per casualitatLa descoberta del fòssil, que fa més d’una dècada que formava part de la vorera, va ser pura casualitat. La tardor de l’any passat, durant una tarda plujosa, el geòleg mallorquí Xisco Roig es va resguardar en una porxada del carrer riu Güell (al davant del bar Celtic). Allà, va descobrir un fòssil incrustat en dues llambordes, va fotografia les restes i les va penjar a les xarxes socials.La difusió que se’n va fer va despertar l’interès dels investigadors del Museu d’Història Natural de Berlín. Una primera recerca ja va permetre determinar que es tractava de part del crani i la mandíbula d’un sirènid –una espècie de vaca marina- que es va extingir fa uns 45 milions d’anys. A partir d’aquí, es va posar la troballa en coneixement de l’Ajuntament de Girona i de la comunitat de veïns, a qui se’ls va demanar permís per retirar les dues llambordes i substituir-les per unes altres.