Nefròlegs de Clínica Girona participen al 43è Congrés de la Societat Espanyola de Nefrologia (SEN), a Bilbao

Els nefròlegs Josep Bronsoms, Elena Calvo, Bernat Guash, Jordi Pascual, Josep Prim i Jordi Terradas del Servei de Nefrologia i Diàlisi de Clínica Girona, participen al 43è Congrés de la Societat Espanyola de Nefrologia (SEN) que es celebra a Bilbao del 5 al 8 d’octubre de 2013.

Els nefròlegs presenten el pòster: “Transonic ® com a mètode de control de l’accés vascular i actitud terapèutica mitjançant angioplàstia. Experiència en una unitat d’Hemodiàlisi”. El Dr. Josep Bronsoms, Cap del Servei de Nefrologia i Diàlisi de Clínica Girona, participa també en aquest congrés amb un altre estudi: “Maneig de l’anèmia en la malaltia renal crònica en pacients no en diàlisi, després de les recomanacions del grup de treball d’Anèmia-ERBP”, presentat conjuntament amb nefròlegs de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona, de l’Hospital de Bellvitge i de l’Hospital Clínic de Barcelona, i d’altres especialistes de l’Hospital Universitari La Paz de Madrid, de l’Hospital General d’Alacant i de l’Hospital General de Jerez de la Frontera de Cadis.

Focus en l’envelliment

Entre el 5 i el 8 octubre se celebra a Bilbao el 43è Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Nefrologia (SEN), on s’abordaran temes com la prevenció i la millora en els tractaments que fan que baixi lleument el nombre de nous pacients amb malaltia renal crònica, però, sobretot, es posarà el focus en l’envelliment. La Malaltia Renal Crònica és una patologia molt associada a l’edat. És per això que la conferència inaugural, a càrrec de la Dra. María Blasco, directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), va tractar sobre les bases cel•lulars de l’envelliment. També s’ha parlat sobre com afecta l’envelliment a ronyó, tant en pacients sense trasplantament o amb ell.

Un altre tema present al Congrés és la crisi econòmica i les seves implicacions en el tractament substitutiu renal, així com el paper del nefròleg en les Unitats de Cures Intensives (UCI) i l’ocupació de teràpies molt costoses. També es dedicarà temps a tractar els nous antianèmics i l’ús adequat dels actuals i altres temes, com el fracàs renal agut, la innovació en trasplantament, la relació entre hipertensió arterial i malaltia renal, els avenços en investigació en genoma humà i les millores en diàlisi.

Segons les últimes dades de la Societat Espanyola de Nefrologia (SEN), la incidència dels pacients que arriben a estadi 5 de la Malaltia Renal Crònica (ERC) a Espanya, és a dir, aquelles persones que cada any necessiten un tractament renal substitutiu amb diàlisi o trasplantament, va disminuint discreta però constantment en els últims anys. Així, en l’últim any, el nombre va pujar a 121 pacients per cada milió d’habitants i any, quan en 1.994 era de 132, cosa molt destacable tenint en compte que en altres països de l’entorn aquesta xifra està augmentant.

Diagnòstic precoç i prevenció

Els motius d’aquesta caiguda, que es dóna a tot Espanya, cal buscar-los en dos factors: la millora de la prevenció de les patologies renals i dels tractaments. Segons el doctor Alberto Martínez Castelao, president de la SEN i cap de secció del Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, “gràcies als documents de consens i la guia de recomanacions clíniques que hem elaborat, estem insistint més en el diagnòstic precoç, i fent amb això prevenció”.

No obstant això, la prevalença (el nombre total de pacients en tractament renal substitutiu) segueix augmentant, en concret fins als 1.073 pacients/milió de població i any, tot i que, com assenyala el Dr. Martínez Castelao, “som un país molt transplantador. Espanya és un dels tres països europeus de mida mitjana que té la meitat exactament dels seus pacients en estadi 5 amb un trasplantament renal. L’altra meitat continua en diàlisi; d’ells un 94 % està en hemodiàlisi i un 6% en diàlisi peritoneal”.

Nota informativa en PDF


Lloc: Palau Euskalduna de Bilbao
Més info: 43è Congrés de la Societat Espanyola de Nefrologia (SEN)
Organitzador: Societat Espanyola de Nefrologia (SEN)