Operació pionera per tractar l’obesitat mòrbida, a la Clínica Girona

El digestòleg Ferran González Huix implanta, per primera vegada a Girona, un nou sistema endoscòpic per al tractament de la obesitat extrema, consistent en un tub amb una vàlvula que permet aspirar els aliments des de l’estómac un cop ingerits i reduir pes d’una manera molt efectiva.

Clínica Girona torna a ser pionera en aplicar per primer cop a Girona un nou mètode endoscòpic molt efectiu per tractar l’obesitat mòrbida. El digestòleg Ferran González Huix va realitzar el 30 de setembre la implantació d’un sistema “AspireAssist” a una dona de 45 anys i 98 quilos de pes, en un breu procediment ambulatori amb sedació profunda (normalment no requereix anestèsia general), i que consisteix en la col·locació d’un tub entre la paret abdominal anterior (la part alta de la panxa) i l’interior de l’estómac, mitjançant control endoscòpic. Aquest tub, a la part externa, per on aflora de la panxa, té un tap que funciona com una vàlvula que es pot obrir i tancar  y que permet aspirar el contingut de l’estómac.

“Es tracta d’un nou mètode endoscòpic poc invasiu”, afirma el Dr. Ferran González Huix, “la funció del qual és que, després de menjar, el pacient, amb una bomba d’aspiració que s’adapta a la vàlvula externa, aspira una part dels aliments ingerits. Aproximadament es pot aspirar entre un 20 i un 40% del que ha menjat. Ho pot fer després de cada àpat. Amb aquest sistema és pot arribar a perdre molts quilos essent un sistema competitiu amb l’actual cirurgia de la obesitat pels seus resultats: la pèrdua de pes que s’aconsegueix amb aquest sistema arriba als 40-60 quilos, molt superior a la pèrdua que es pot obtenir per altres sistemes endoscòpics aplicats per tractar l’obesitat, y similars als obtinguts amb la cirurgia bariàtrica convencional, però sense la necessitat d’operar al pacient. Evidentment, després de l’aplicació d’aquesta tècnica, calen uns controls per evitar que es pugui arribar a tenir deficiències de vitamines, minerals, etc.”

Molts avantatges

Pel digestòleg de Clínica Girona Ferran González Huix, que actualment és el president de la SEED (Societat Espanyola d’Endoscòpia Digestiva), aquest nou mètode endoscòpic per tractat l’obesitat mòrbida és “molt efectiu” i presenta avantatges significatives: “a part de ser poc invasiu, és reversible: és a dir el pots retirar quan vulguis i l’orifici de la panxa és tanca espontàniament. Té l’avantatja també de ser modulable: perds el pes que vulguis i pots deixar-te d’aspirar els dies que vulguis.  El tub es pot deixar el temps que faci falta. Actualment el més habitual és deixar-lo per un any, però de fet, hi ha pacients que quan els hi han volgut retirar, demanen que els hi deixin la vàlvula tancada, sense fer-la servir, per si de cas al cap d’uns mesos volen tornar a perdre pes si es tornen a engreixar, per exemple“. Les desavantatges són essencialment dues: la possibilitat d’infeccions al trajecte del tub o a l’orifici de sortida, i el fet purament estètic de portar una vàlvula exterior a la panxa.

Retirar l’AspireAssist” és molt senzill, es pot fer en qualsevol moment amb una intervenció similar de 15 minuts, i no comporta alteracions permanents en l’anatomia gastrointestinal. Amb el sistema “AspireAssist” no hi ha canvis dràstics ni sobtats a la dieta ni en els aliments que es poden menjar o beure. En realitat els pacients que s’aconsegueixen aprimar aprenen hàbits saludables mitjançant el programa paral·lel d’assessorament sobre l’estil de vida.

La dona intervinguda contra l’obesitat mòrbida a la Clínica Girona tenia un índex de massa corporal de 39 (a partir de 40 és considera obesitat molt important), i va ser donada d’alta a les poques hores de la implantació d’aquest nou sistema. Fins ara s’han posat pocs “AspireAssist” a l’estat espanyol, on s’implanta des de fa uns 2 anys. S’han fet aproximadament uns 40 casos a Barcelona i 1 a Madrid. Als Estats Units el sistema funciona des de fa uns 3 anys, amb molt bons resultats.

Nota informativa en pdf