24 jul. 2020 Publicat un article científic que avala la utilitat i eficiència de la biòpsia de pròstata en ressonància magnètica amb sistema robòtic
Aquest mes de juliol a la Revista Abdominal Radiology de l’editorial global Springer, quan fa un any que es va posar en funcionament l’aparell robòtic a la Clínica Girona
Girona. 24 de juliol de 2020.- Ara, quan fa un any que Clínica Girona va posar en funcionament, de manera pionera a l’Estat espanyol, el primer sistema robòtic per realitzar biòpsies de pròstata en ressonància magnètica (RM), s’ha publicat a la revista “Abdominal Radiology”, de l’editorial global Springer, el treball de l’equip de Ressonància Girona: “Biòpsia guiada per ressonància magnètica per detectar càncer de pròstata significatiu, experiència inicial”, realitzat al servei de Ressonància Magnètica de Clínica Girona i signat per Joan Carles Vilanova, Anna Pérez de Tudela, Josep Puig, Martijn Hoogenboom, Joaquim Barceló, Montse Planas, Sònia Sala i Santiago Thió-Henestrosa.
El nou sistema de fer les biòpsies de pròstata amb un robot en la RM, suposa un mètode més eficaç en el diagnòstic, sense necessitat d’anestèsia i amb una durada de poc més de 30 minuts en tot el procés. Això fa que la tècnica sigui molt ben acceptada per part dels pacients, en no tenir de fer cap tipus d’intervenció quirúrgica. En el moment actual ja s’han realitzat 39 biòpsies d’ençà la seva implantació a la Clínica Girona al juliol del 2019.
Un estudi sobre 30 pacients
L’objectiu d’aquest article científic és el d’avaluar la utilitat pràctica de la biòpsia guiada en la Ressonància Magnètica (RM) amb un aparell robòtic per al diagnòstic del càncer de pròstata. L’estudi s’ha fet sobre la prova a 30 pacients amb una lesió sospitosa de càncer interpretada a la RM, i s’ha analitzat l’èxit del procediment tècnic, les dades clíniques, les troballes de la biòpsia en correlació amb l’examen RM, les complicacions i la detecció del càncer.
Els resultats han mostrat la detecció del càncer de pròstata en el 73% dels pacients, dels quals el 89% tenien un càncer del tipus més agressiu. Quan la RM mostrava una lesió molt sospitosa, el 92% dels pacients tenien càncer. Totes les lesions van poder ser estudiades i es van poder fer les biòpsies amb la guia del robot en les diferents localitzacions de la pròstata.
Aquests resultats mostren una detecció superior del càncer en la biòpsia de pròstata amb un sistema robòtic guiada per RM, respecte dels mètodes de les biòpsies en ecografia que mostren unes taxes de detecció màximes del 45-60% del càncer de pròstata.
La conclusió de l’estudi és clara: “Les dades inicials mostren que una biòpsia guiada per RM amb un aparell robòtic pot ser un procediment útil, eficient i factible en el nou paradigma per diagnosticar un càncer agressiu de pròstata. Aquest mètode pot representar una alternativa al mètode habitual actual de realitzar múltiples biòpsies aleatòries”.
Referència
Vilanova JC, Pérez de Tudela A, Puig J, Hoogenboom M, Barceló J, Planas M, Sala S. Thió-Henestrosa S. Robotic-assisted transrectal MRI-guided biopsy. Technical feasibility and role in the current diagnosis of prostate cancer: an initial single-center experience. Abdom Radiol 2020, on line July.