RÀDIO GIRONA / CADENA SER: ‘Kai’ Vilanova: “Recordo perfectament la primera ressonància magnètica; era un noi de 19 anys i li vam mirar el genoll”

El 2 de febrer s’han complert 25 anys de la primera ressonància magnètica a les comarques de Girona, una tècnica que en aquell moment només es feia a Barcelona.

Redacció

Ràdio Girona14/02/2023 – 16:02 h CET

Girona

Clínica Girona va ser el primer centre de les comarques de Girona que va fer una ressonància magnètica, una tècnica de diagnòstic que, fins aleshores, obligava cada any a 7.000 gironins a anar a Barcelona. La primera ressonància es va fer un 2 de febrer de 1998 i un dels metges que la va realitzar, el doctor Kai Vilanova, la recorda perfectament: “era un noi de 19 anys amb un problema al genoll”.

25 anys després, en aquest centre gironí s’hi han fet 460.000 ressonàncies -ara se’n fan més de 20.000 a l’any- i Vilanova co-dirigeix amb el doctor Joaquim Barceló un servei de ressonància magnètica del centre que és referència mundial. Entre d’altres coses, van ser pioners en el diagnòstic de càncer de pròstata mitjançant ressonància.

“Avui en dia el càncer de pròstata es diagnostica amb ressonància magnètica. És més, si un metge sospita que un pacient pot tenir aquesta dolència està obligat a demanar una ressonància, cosa que no fa tant que passa”, diu Vilanova mentre repassa com d’aquell primer aparell de ressonància es va passar a un segon el 1999 -moment en què l’Hospital Josep Trueta també va passar a fer-ne- i com, a poc a poc, han arribat aparells especials per a pacients amb claustrofòbia o per fer proves de peu, especialment útils per detectar problemes de columna.

De fet, les proves de columna i genoll “representen el 40% de totes les proves diagnòstiques”, explica Vilanova, que diu que en aquests 25 anys han estat testimonis del creixement de la pràctica esportiva i de les lesions que ha portat associades.

Hem celebrat l’efemèride amb el doctor Kai Vilanova a l’Aquí Girona.

https://cadenaser.com/cataluna/2023/02/14/kai-vilanova-recordo-perfectament-la-primera-ressonancia-magnetica-era-un-noi-de-19-anys-i-li-vam-mirar-el-genoll-radio-girona/

Aquí pots escoltar l’entrevista a Kai Vilanova, co-director del servei de ressonància magnètica de Clínica Girona: