Radiòlegs de la Clínica Girona guanyen el premi al millor treball científic publicat en àmbit internacional

L’equip de investigació de la Clínica Girona dirigit per els Drs. Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló han estat guardonats amb el premi al millor treball científic radiològic publicat en l’àmbit internacional durant l’any 2009. El premi, concedit per la “Fundación Española de Radiología”, va ser entregat al Dr. Vilanova coincidint amb l’acte de celebració del Dia Mundial de a Radiologia que va tenir lloc el passat dia 3 de novembre de 2010 al Col•legi de Metges de Madrid.

El treball va ser publicat l’octubre del 2009 en la revista científica nord-americana Radiology, la de més impacte en l’àmbit de la radiologia i el diagnòstic per la imatge a nivell internacional. Els resultats d’aquesta recerca van mostrar la utilitat de la ressonància magnètica en poder diagnosticar de forma precoç el càncer de pròstata amb una eficàcia del 97%; i poder estalviar biòpsies als pacients.

Actualment, les eines per diagnosticar el càncer de pròstata són realitzar un tacte rectal y valorar els nivells en sang del PSA (marcador tumoral prostàtic). De totes maneres l’eficàcia d’aquestes eines és molt minsa, ja que, quan el PSA es mostra augmentat (per sobre de 4 ng/ml), els pacients són sotmesos a biòpsies que moltes vegades no permeten arribar al diagnòstic per dos motius principals: Un, perquè el valor del PSA també pot estar elevat per un augment benigne en la mida de la pròstata i el segon motiu, perquè les biòpsies són realitzades “a cegues”, es a dir sense saber en quina localització de la pròstata pot estar el càncer. Per aquest motiu es requereixen, a vegades, moltes biòpsies abans de poder diagnosticar un càncer de pròstata; amb la incomoditat que suposa per el pacient.

Els radiòlegs de Clínica Girona Drs. Vilanova i Barceló van mostrar la utilitat d’una innovadora tècnica de ressonància magnètica metabòlica que permet detectar de forma més fiable el càncer o descartar que n’hi hagi, i d’aquesta manera estalviar tantes biòpsies que serien innecessàries. Aquesta tècnica permet focalitzar de forma més precisa el lloc on es troba el càncer per poder fer seguidament una biòpsia més exacta. El resultats d’aquest treball demostren la utilitat de realitzar un estudi de ressonància magnètica en els pacients que presentin no únicament un nivell de PSA elevat sinó que, a més a més, tinguin una percentatge del PSA lliure disminuït a la sang. L’estudi va mostrar la utilitat d’estudiar els pacients amb sospita de càncer de pròstata per PSA elevat i percentatge del PSA lliure disminuït, amb ressonància magnètica per fer la seva detecció precoç; o de poder estalviar les biòpsies innecessàries en els pacients que la proba de ressonància resulti normal. En aquests casos amb la prova normal, els valors del PSA elevat provindrien d’un augment de mida de la pròstata i no per la presència de càncer.

Ressonància Magnètica Clínica Girona va començar a realitzar de forma pionera a l’estat Espanyol aquesta innovadora tècnica que permet diagnosticar de forma precoç i molt efectiva el càncer de pròstata. La nova tècnica, es troba implantada en altres centres de recerca d’Europa i EEUU. El grup de recerca del Departament de Ressonància Magnètica de Clínica Girona, amb els Drs. Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló com a responsables, van ser guardonats amb el “Premio Radiología a la Investigación” en l’any 2008, per les aportacions en la recerca de la ressonància magnètica en la detecció del càncer de pròstata.

Nota informativa en PDF


Més info: Ressonància Girona. Ressonància Magnètica. Clínica Girona