REGIÓ 7: Retiren a Girona el fòssil de 45 milions d’anys incrustat en pedra de Sant Vicenç

Les restes corresponen a la part del crani i la mandíbula d’una vaca marina trobades per casualitat a les lloses del paviment d’un carrer

31.05.2016 | 09:57

Els geòlegs Roger Mata i Jordi Ferrer amb les llambordes on hi ha incrustades les restes fossilitzades aniol resclosa

ACNGIRONA Un equip de geòlegs ja ha retirat les dues llambordes fetes amb pedra de Sant Vicenç de Castellet que tenen incrustades restes fossilitzades d’una vaca marina de fa 45 milions d’anys, i que es van descobrir fa uns mesos per casualitat al paviment d’un carrer de Girona (tal com ja va avnaçar Regió7 el mes d’abril passat). Els treballs es van fer ahir, i ara els geòlegs custodiaran les lloses fins que a final de juny un equip de científics berlinesos es desplaçarà a Girona per analitzar-les.

Com ja va explicar aquest diari el 25 d’abril passat, el paviment en qüestió ?-amb els fòssils incrustats- es va fer amb material extret d’una pedrera de Sant Vicenç, tenint en compte que és una roca ornamental molt utilitzada en construccions d’aquest tipus. Es creu que aquestes lloses haurien arribat a Girona entre els anys 2000 i 2002, en ple boom immobiliari. Les restes es troben repartides entre dues llambordes, i ahir els geòlegs van poder comprovar que totes coincideixen quan s’uneixen. Això vol dir que les restes correspondrien a un mateix animal, “i la impressió és que es van tallar del mateix conjunt fòssil”, segons el geòleg Roger Mata, que ha dirigit la intervenció juntament amb Jordi Ferrer.

Les restes que s’han trobat corresponen a una part del crani i la mandíbula d’un sinèrid, que és una espècie de vaca marina emparentada amb els dofins que es va extingir fa uns 45 milions d’anys.
Els geòlegs coincideixen que és una troballa “excepcional”. La descoberta la va fer per casualitat el geòleg mallorquí Xisco Roig la tardor passada quan, tot passejant una tarda plujosa, es va resguardar en una porxada del carrer Riu Güell, i va descobrir el fòssil incrustat. La troballa es va posar en coneixement de l’Ajuntament de Girona i de la comunitat de veïns, a qui es va demanar permís per retirar-les i poder-les substituir per unes altres. I això és el que es va fer ahir.

A final de mes, científics del Museu d’Història Natural de Berlín es desplaçaran fins a Girona per analitzar més detalladament les restes, que es radiografiaran a la Clínica Girona. A partir d’aquest escàner s’intentarà determinar amb exactitud de quina espècie de sinèrid es tracta, i es podrà correlacionar aquesta troballa amb d’altres que s’han fet als Pirineus d’Osca i Navarra, França i el Centre d’Europa. Roger Mata explicava ahir que el fet que siguin restes del crani i la mandíbula permetrà aportar més informació que no pas sis es tractés d’altres parts del cos.

Llegir la notícia al Regió7