ARA: El doctor Josep Brugada implanta per primer cop a Girona un desfibril·lador cardíac

La pacient va ser donada d’alta a les 24 hores de l’implant, en bon estat i sense complicacions; fins ara, aquest tipus d’intervencions requerien el trasllat a Barcelona.

ARA Girona ACTUALITZADA EL 15/07/2015 10:57

Els doctors Josep Brugada i Josep Maria Tolosana van implantar per primer cop a Girona, el passat 11 de juny, un desfibril·lador automàtic cardíac a la Unitat d’Arítmies de la Clínica Girona. La pacient, de 66 anys d’edat, va ser donada d’alta a les 24 hores de l’implant en bon estat i sense complicacions. La Clínica Girona ha tornat a ser pionera en acollir, per primera vegada a la demarcació de Girona, la implantació d’un aparell anomenat desfibril·lador automàtic cardíac (DAI).

“Aquest és un aparell que està connectat amb un cable a l’interior del cor i està permanentment escoltant i monitoritzant el ritme cardíac”, explica Josep Brugada, director mèdic de la Unitat d’Arítmies de la Clínica Girona i del Hospital pediàtric Sant Joan de Déu de Barcelona i consultor Sènior del Servei de Cardiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. “En cas de que l’aparell detecti que el ritme cardíac s’accelera per sobre d’una determinada freqüència, indicant que el pacient té una arítmia cardíaca maligna, l’aparell de forma automàtica envia una descàrrega elèctrica al cor restablint el ritme cardíac normal i evitant així el que podria acabar com una mort sobtada. Aquests aparells s’utilitzen en pacients que presenten risc elevat de patir una mort sobtada en general per malalties cardíaques que es poden acompanyar de arítmies malignes”, assenyala Brugada.

Evitar la mort sobtada

La pacient a qui es va implantar l’aparell desfibril·lador automàtic cardíac havia patit una arítmia maligna i afortunadament va ser recuperada al domicili pels serveis d’emergència; tenia però, per tant, un risc elevat de patir noves arítmies cardíaques malignes i de tenir una mort sobtada. “L’implant permet que a partir d’ara tinguem la certesa de que en aquesta pacient en cas de que aparegui una arítmia maligna, aquesta serà eliminada de forma automàtica per l’aparell evitant la possibilitat de degeneració en una mort sobtada”, ” assegura Josep Brugada. Fins ara, els pacients que requerien aquests tipus de implants es traslladaven a Barcelona. Des de ara aquests aparells es poden implantar a Girona, a la Clínica Girona, amb plenes garanties d’èxit.

FOTOGRAFIA: Josep Brugada ha implantat per primer cop a Girona un desfibril·lador cardíac.

La notícia en pdf


Més info: Llegir la notícia al diari ARA Comarques gironines
Font: DIARI ARA Comarques gironines