ARA GIRONA.CAT: El ple aprova els primers passos pel trasllat de la Clínica Girona

ACN – GIRONA GIRONÈS DIMARTS, 10.6.2014. 09:23 H

El ple de Girona ha aprovat un canvi de planejament per permetre que la Clínica Girona es traslladi a la carretera Barcelona. Aquesta és la primera vegada que aquest tema arriba al ple i ha generat un intens debat a cavall entre l’urbanisme i el model sanitari.

L’ajuntament permetrà un canvi urbanístic perquè la clínica privada pugui aixecar un nou edifici en una parcel·la de 22.000 m2 -en mans de bancs- que fins ara estava destinada a habitatges però que, amb l’arribada de la crisi, havia quedat sense desenvolupar. L’oposició ha destacat que el trasllat permet millorar la imatge de la zona sud i que la clínica es quedi a Girona i no marxi a Fornells, on fa onze anys havien comprat terrenys.
Clínica Girona havia comprat fa onze anys terrenys a Fornells de la Selva per fer-hi un nou edifici. Finalment, però, ha mostrat interès per quedar-se a Girona i l’ajuntament s’ha posat a treballar per buscar la fórmula per permetre-ho. La voluntat de la clínica privada és traslladar-se del centre de la ciutat a una parcel·la de 22.000 metres quadrats a la carretera Barcelona, amb la intenció d’inaugurar el nou edifici el 2018.

La zona que ocuparà la nova clínica està situada a l’espai que ocupaven les antigues naus de la Citroën (ja enderrocades per una intervenció subsidiària de l’ajuntament) i d’altres espais industrials que ara estan abandonats. Aquests són terrenys que estan en mans de bancs on estava previst que es fessin pisos però que, amb l’arribada de la crisi, han quedat sense desenvolupar i amb unes naus cada dia més degradades.

El regidor d’Urbanisme, Carles Ribas, ha explicat que, a canvi del trasllat, es farà una requalificació dels usos de l’actual clínica -situada al carrer Joan Maragall- per permetre-hi usos comercials, hotelers i d’oficines. A més, Clínica Girona cedirà 200 metres quadrats al col·legi Verd perquè pugui ampliar el pati. L’operació es completa amb la cessió d’una finca de 19.700 metres quadrats a l’Avellaneda -sobre la qual la clínica tenia opció de compra- i que cedirà a l’ajuntament per destinar-la a zona verda.

Beneficis i dubtes

El que avui ha arribat a ple és un avanç de la modificació que caldrà fer del Pla General per permetre aquest trasllat. El punt s’ha aprovat amb els vots a favor de CiU, PSC, PPC i el regidor no adscrit Carles Palomares, l’abstenció de Rcat i quatre vots en contra de la CUP i ICV. Aquesta era la primera vegada que el tema arribava al ple i ha generat un intens debat entre els grups a cavall entre l’urbanisme i el model sanitari, en tractar-se d’un projecte promogut per una clínica privada.

Des de l’equip de govern s’ha defensat el projecte per diversos aspectes: permet endreçar i impulsar la zona sud de la ciutat i manté a Girona un equipament sanitari de referència. L’alcalde, Carles Puigdemont, ha recordat que la Clínica Girona atén 750.000 pacients l’any i que és una empresa amb 80 anys d’història, molt lligada a la ciutat. “A nosaltres ens interessen els efectes econòmics que genera la clínica, no és neutre allà on va”, ha remarcat l’alcalde, que reconeix que hi ha un “interès mutu” entre els responsables de la clínica i l’ajuntament perquè l’equipament es quedi a Girona.

A més, Puigdemont ha remarcat que si no fos pel projecte de la Clínica Girona i la seva capacitat d’inversió, la zona sud de Girona estava condemnada a estar-se més anys en constant procés de degradació perquè no hi ha perspectives que cap privat hi vulgui construir. Així ho ha destacat també el regidor d’Urbanisme, Carles Ribas, que ha assenyalat que aquesta fórmula permet “la reactivació d’un espai degradat”.

El projecte de la Clínica Girona ha posat de manifest diverses opinions per part dels grups. Des de Rcat, el regidor Carles Bonaventura ha assegurat que darrere del projecte hi ha un doble debat: l’urbanístic i el del model sanitari. “La proposta urbanística no ens sembla dolenta però damunt i plana el debat sobre el model sanitari que necessita la ciutat”, ha manifestat.

Més crític ha estat el portaveu d’ICV, Joan Olóriz que ha criticat que no es conegui el preu que pagarà la Clínica Girona al grup de bancs propietaris dels terrenys i que ha qüestionat si seria possible que fos l’ajuntament qui es quedés els terrenys. A més, ha demanat que el debat sobre què fer en aquesta zona es plantegi durant la campanya electoral i que ara no es prengui cap decisió. Per part de la CUP, Jordi Navarro ha alertat que es tracta d’una “operació d’envergadura” i que es fa mentre la sanitat pública pateix retallades.

El PPC és un dels grups que més ha celebrat aquest projecte i el fet que la clínica es quedi a Girona. A més, la portaveu Concepció Veray ha assenyalat que l’ajuntament hi pot sortir guanyant perquè la Clínica Girona serà la responsable d’urbanitzar una zona que està molt degradada i on els propietaris actuals dels terrenys no actuaven per enderrocar les naus abandonades. “Aquesta zona anava cada dia a pitjor”, ha dit Veray.
Per part del PSC, la portaveu Pia Bosch ha destacat també com a fet positiu que la clínica es quedi a Girona i que esculli una zona més accessible per als usuaris. Tot i això, Bosch ha alertat que hi ha sobre la taula el model sanitari de la ciutat i ha lamentat que, de la mateixa manera que en aquest projecte s’ha actuat amb celeritat, encara està “pendent” el debat sobre el Trueta.

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir l’article al digital ARAGIRONA.CAT
Font: ARAGIRONA.CAT