Clínica Girona capdavantera en la implantació de stents farmaco-actius per al tractament de la malaltia arterial perifèrica a Catalunya

Girona, 31 de maig de 2010.- Cirurgians vasculars de Clínica Girona, han realitzat amb èxit els primers implants de stents fàrmac actius per al tractament de la malaltia arterial perifèrica a cinc pacients de Girona. Amb la implantació d’aquest tipus de stent, recobert de paclitaxel, aconsegueixen dilatar l’artèria femoral superficial i restaurar el flux de sang amb la pressió adequada perquè arribi al peu i tractar d’una manera menys agressiva per al pacient afectat per la malaltia arterial perifèrica.

Gràcies als avenços en el desenvolupament de dispositius endovasculars, la cirurgia mínimament invasiva (en cirurgia vascular anomenada cirurgia endovascular) ha experimentat un grat creixement en detriment de l’opció de la cirurgia oberta, que permet una menor agressivitat i major confort per al pacient. Un dels últims avenços ha estat impregnar de paclitaxel els stents metàl•lics ja implantats a les artèries d’extremitats inferiors; aquest fàrmac contribueix a que la permeabilitat d’aquest stent sigui més duradora.

La malaltia arterial perifèrica (EAP) o malaltia vascular perifèrica, causada per l’arteriosclerosi, afecta a Espanya gairebé un milió de persones majors de 55 anys. La reducció dràstica del flux sanguini en les extremitats també es coneix com isquèmia crítica dels membres inferiors (ICMMII). Es caracteritza per dolor a la cama en repòs, la no curació de ferides i la gangrena i pot conduir a l’amputació de l’extremitat inferior afectada.

Des de començament d’any en Clínica Girona, els doctors Joan Bautista Amado i Omar Andrés han tractat 5 pacients afectats per aquesta malaltia: 4 d’ells van ser procediments percutanis purs, és a dir, mitjançant punció d’artèria femoral es procedeix a la recanalització de l’artèria obliterada, angioplàstia (dilatació de l’artèria amb pilota) i al posterior implant de l’stent Zilver PTX, impregnat amb paclitaxel, amb una restitució total del calibre de l’artèria que permet de nou que la sang arribi amb la pressió adequada al peu; l’altre pacient va ser un procediment associat a una cirurgia oberta (By-pass), on es va implantar aquest stent distal al by-pass femoropatel-popliti practicat. Tots els procediments van concloure amb èxit i a dia d’avui l’evolució dels pacients ha estat favorable.

Amb anestèsia local

Amb aquesta nova tècnica, que s’aplica amb anestèsia local i que dura aproximadament 60 minuts, es guanya en seguretat i eficàcia en el tractament.

Pel que fa als avantatges que la tècnica ofereix al pacient, “el stent realitza una doble funció, s’expandeix i subjecta l’artèria per restaurar el flux sanguini. Després, el dispositiu allibera el fàrmac paclitaxel en les cèl•lules de la paret del vas per reduir el risc de formació de noves obstruccions.

“L’implant d’aquest tipus de stent és un gran avenç sobre les tecnologies alliberadores de fàrmacs anteriors, ja que aconsegueix el lliurament selectiu de fàrmacs sense necessitat d’utilitzar un polímer per adherir el fàrmac al cos del stent. Això elimina els possibles riscos que poden patir els pacients relacionats amb els dispositius recoberts amb polímers, com la formació de coàguls i la inflamació”, comenta el Dr. Omar Andrés.

A més, aquesta tècnica té una sofisticada instrumentació que permet escurçar el temps quirúrgic gràcies al sistema guiat que orienta al cirurgià en la forma i lloc d’introducció del stent dins de l’artèria disminuint els riscos associats al procediment quirúrgic.

Nota informativa en PDF