Clínica Girona reparteix “Coixins del cor” entre les dones operades de càncer de mama

Clínica Girona reparteix “Coixins del cor” entre les dones operades de cirurgia mamària, des de gener de 2012. Es tracta d’una iniciativa del col•lectiu de dones Taller de Patchwork “La Cata” del Pont Major de Girona, que a finals de l’any passat es va començar a implantar en algun hospital públic de Girona, i ara es va escampant a d’altres centres hospitalaris.

El coixí del cor, anomenat així no només per la seva forma, sinó per la filosofia que hi té al darrera, es dóna de manera gratuïta a la persona operada de mastectomia i serveix per alleugerir el dolor i el malestar postoperatori. El coixí se situa sota el braç per poder descansar i seure, evitant danyar els músculs de l’espatlla i que el braç s’infli a causa de les glàndules. Les pacients asseguren que disminueixen el pes i la inflor del braç. Poden ajudar-se amb el coixí sense tocar ni recolzar-se en la ferida directament. És essencial per poder dormir sobre el costat operat, i útil per a viatjar amb cotxe o autobús, a més d’evitar qualsevol cop accidental en aquesta zona.

Segons les dones del col•lectiu “La Cata” del Pont Major de Girona, els orígens dels “Coixins del cor” es situen a l’Hospital Erlangen Medical Center de Chattanooga a Tennessee (Estats Units) on la infermera del servei d’oncologia Janet Kramer-Mai va haver de ser operada el 2001. Després de l’operació, tres de les seves ties van cosir i li van col•locar un coixí que s’ajustava confortablement sota el braç. El coixí no només li reduïa de manera sensible el dolor de la incisió en no pressionar l’edema sinó que la protegia de contactes o cops accidentals, i disminuïa la tensió dels músculs de l’espatlla, evitant així gran part del sofriment d’aquest tipus de postoperatori. Després de la seva recuperació Janet el va introduir en el seu servei de l’Hospital.

L’experiència nord-americana va sortir a la llum l’any 2001 en unes conferències celebrades a Washington. Una de les assistents a la xerrada era la infermera danesa Nancy Friis, que va decidir emportar-se la idea cap al seu país i va començar a distribuir coixins a totes les dones operades de mama. El 2006, els seus coixins estaven a tots els hospitals danesos.

Aquí els coixins del cor es comencen a introduir de la mà de l’hostessa belga Maria José Loly de Cooman “Micky” (Flandes, 1933), presidenta de l’Associació Cosipatchwork de Balears, que va crear l’any 2001 el “Proyecto Micky – Almohada del corazón” (www.almohadadelcorazon.com). Amb el temps la iniciativa dels “Coixins del Cor” ja no coneix fronteres i són centenars les agrupacions de dones repartides per tot el món que cusen de manera totalment altruista aquests coixins per regalar-los a les dones que s’han vist sotmeses a aquest tipus d’operacions quirúrgiques.

A la Clínica Girona s’ha començat aquest any el repartiment dels coixins gràcies a la donació realitzada pel col•lectiu de dones “La Cata” del Pont Major, que segueixen incansables amb aquesta feina solidària i d’ajut als altres, i cusen els coixins que finalment arribaran a les pacients a través dels centres hospitalaris que s’estan sumant a aquesta iniciativa. Avui dia, el coixí es distribueix a hospitals de tretze països europeus.

Nota informativa en PDF


Font: Proyecto Micky