DIARI DE GIRONA: Aquella sanitat que va fascinar Tom Sharpe

Tom Sharpe, conegut en bona part del món com l’autor de “Wilt”, l’obra que el va catapultar a la fama, ha mort a Llafranc als 85 anys d’edat. Sharpe, que havia establert la seva residència en aquest racó de la Costa Brava l’any 1990, era un fervent defensor de la sanitat catalana.

Tom Sharpe, novel•lista anglès que ha venut més de deu milions d’exemplars de les seves obres traduïdes a vint-i-dos idiomes diferents, va establir la seva residència a Llafranc fa 24 anys. La tranquil•litat el va seduir. Primer va residir a l’hotel Llevant i poc després en una casa que es va comprar.

L’alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, va destacar ahir el seu compromís amb la literatura, els drets humans, però també amb la sanitat pública catalana. Efectivament, Tom Sharpe, a banda de ser un reconegut escriptor amb el seu personatge Wilt, va ser un gran divulgador de les excel•lències de la sanitat catalana: “Puc assegurar que en cap lloc del món he rebut un tractament de qualitat similar al que m’han dispensat a Palafrugell, a l’hospital de Palamós i a la Clínica Girona”, va manifestar en una ocasió.

En una entrevista concedida al Diari de Girona l’any 2004, explicava que “la medicina en aquest país és meravellosa, de veritat. Els metges, els caps d’infermeria, tothom. Per això, he dedicat el llibre -el quart volum de Wilt- als metges que teniu aquí”.

Paral•lelament, era tremendament crític amb la sanitat anglesa: “A Anglaterra no hi ha suficients metges, no estan preparats per estar en hospitals, no són amables. Tot el sistema sanitari és un desastre. A Anglaterra ho sap tothom”. Tom Sharpe no exagerava. El model sanitari català era reconegut arreu del món.

Però les casualitats han volgut que la mort del novel•lista anglès coincidís amb el dia en què l’hospital de Palamós, en el qual ell havia estat ingressat, presentés un projecte de turisme sanitari perquè les retallades l’obliguen a buscar noves fonts d’ingressos i coincidís també amb l’anunci d’un nou projecte de Reordenacions Assistencials Territorials -un eufemisme de retallades- per part de Salut i que consisteix a reduir en 8.000 el nombre d’ingressos hospitalaris. La sanitat que va fascinar Tom Sharpe no era aquesta.

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir l’Editorial del Diari de Girona a l’edició digital
Font: DIARI DE GIRONA