DIARI DE GIRONA: Clínica Girona adquireix el primer aparell de ressonància vertical de Catalunya

ACN/DDG.- Segons ha explicat un dels caps de la Unitat de Ressonància Magnètica, Joan Carles Vilanova, aquesta és la primera ressonància d’aquestes característiques a Catalunya i la segona a l’Estat. Vilanova ha justificat que, al fer-se l’exploració dempeus, la càrrega que aguanta l’esquena i els genolls permeten detectar més lesions que si la prova es fes estirat perquè el dolor s’aguditza. L’aparell ha costat 750.000 euros i ja està en funcionament des de la setmana passada.

Els responsables del projecte han justificat que poder estudiar el pacient de peu dret, que és la posició anatòmica natural, permet als experts detectar hèrnies discals que fins ara passaven desapercebudes al fer-se l’exploració estirats. ‘El dolor augmenta quan el pacient està dempeus i, en canvi, és més lleu quan està estirat’, ha explicat el doctor Vilanova que ha dit que aquesta és la principal novetat de fer estudis ‘amb càrrega’, és a dir, amb el pes de la persona sobre el seu propi cos. ‘Això ens permet millorar la qualitat del diagnòstic’, ha reconegut.

Es tracta d’un aparell obert, on el pacient només cal que s’estiri sobre una espècie de llitera -on se’l lliga- i que gira fins a la posició vertical. El temps d’exploració es dobla i passa de 30 minuts a una hora però no impedeix als pacients amb claustrofòbia fer-se la prova ja que l’aparell és totalment obert i està en una sala àmplia.

Tot i que aquesta innovadora ressonància permet explorar moltes articulacions, des de la Unitat de Ressonància Magnètica han evidenciat que el nou aparell és molt eficient pels casos d’esquena i també volen afinar amb els casos de genoll. Vilanova ha explicat que de totes les ressonàncies que es fan a la Clínica -que disposa d’aquest servei des del 1998-, la meitat són d’esquena i genoll. A més, ha detallat que aquesta nova màquina permet estudiar el genoll des de diferents punts de vista i, per tant, detectar més lesions.

El fet que aquest aparell sigui el primer a Catalunya ha fet que diferents experts d’altres centres mèdics s’interessin per enviar pacients a la Clínica Girona per fer-se aquestes proves. A causa de la duració de la prova, els responsables de la unitat calculen que podran fer unes 10 o 12 proves al dia.

Nota informativa en PDF


Més info: Veure la notícia al Diari de Girona
Font: Diari de Girona