DIARI DE GIRONA: Clínica Girona fa 460.000 ressonàncies magnètiques en 25 anys

Un dels directors del servei, Joan Carles Vilanova, avança un nou projecte per estudiar noves tècniques en malalties cardiovasculars

Laura Teixidor Girona | 14·02·23 | 13:58 | Actualitzat a les 19:16

A la foto destacada: Dos professionals sanitàris preparen un aparell de ressonància magnètica per fer una prova a Clínica Girona. CLÍNICA GIRONA

Clínica Girona ha fet 460.000 exploracions de ressonància magnètica en els 25 anys que fa que utilitza aquest aparell.

El Servei de Ressonància Magnètica de la Clínica Girona es va iniciar amb un aparell que oferia les prestacions necessàries per la tecnologia del moment. L’augment de la demanda de la tècnica va fer que s’instal·lés un segon aparell a finals de l’any 1999. En aquest cas, la maquinària era especialment útil per les persones que tenien claustrofòbia. La progressiva demanda de la tècnica i l’evolució de la tecnologia de la ressonància magnètica va fer que s’instal·lessin dos aparells més durant aquests anys.

El Servei de Ressonància Magnètica de la Clínica Girona està dirigit des de l’inici pels Drs. Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló, especialistes en radiodiagnòstic. Els dos metges radiòlegs van incorporar les exploracions més avançades des del començament; i per la pròpia evolució de la ressonància magnètica, durant aquests anys s’han anat incorporant totes les tècniques més novadores que la tècnica permet fer actualment.

El doctor Vilanova explica a aquest diari que l’inici del servei va ser «una gran novetat» per l’època, «però tot el que hem desenvolupat posteriorment encara ho ha sigut més, fa uns anys era impensable que arribaríem a fer diagnòstics tan avançats i complets», explica.

De fet, des del 2009, el servei permet fer ressonàncies que estudien el cos en bipedestació (dempeus), fet que millora la capacitat de diagnosticar malalties de la columna que en els estudis habituals no poden detectar.

Pioners en càncer de pròstata

Vilanova també destaca que des de fa tres anys, el servei ha sigut pioner a l’Estat espanyol a realitzar biòpsies de pròstata amb un aparell robòtic en el mateix equip de ressonància magnètica. Durant aquests anys, Vilanova juntament amb Carles Barceló, que són els dos directors del servei, han participat en múltiples treballs d’investigació en diferents camps de la medicina i han publicat més de 120 articles en revistes.

Entre els principals projectes de futur, hi ha l’estudi de noves tècniques en les malalties cardiovasculars, a més de seguir treballant en el càncer i estudis del cos sencer.

El 2 de febrer de 1998 es va fer la primera exploració de ressonància magnètica de les comarques gironines a la Clínica Girona. Aquest fet va estalviar el desplaçament a Barcelona a prop de 7.000 gironins per realitzar-se la prova. La instauració de la ressonància magnètica va suposar per la sanitat gironina que es pogués disposar de la tècnica d’imatge més avançada per realitzar diagnòstics acurats de les malalties de tot el cos.

Actualment, en la nova Clínica Girona hi ha diferents tipus d’aparells disponibles des de la màxima potència en 3T, en 1.5T i també equipament obert per pacients claustròfobics amb la possibilitat de fer estudis en bipedestació.

 

https://www.diaridegirona.cat/comarques/2023/02/14/clinica-girona-fa-460-000-82957014.html

La notícia en pdf