DIARI DE GIRONA: Clínica Girona promou les revisions de la memòria

Suplement de Salut del Diari de Girona. 7 d’abril de 2018.

Carlos Moreno 07.04.2018 | 01:41

La memòria ens permet recuperar informació a una altíssima velocitat, però no és infalible. Ningú està lliure de perdre les claus, de deixar-se la porta oberta o no acudir a aquella cita que va concertar amb el seu metge. Són oblits que no tenen més transcendència.

Part de la nostra capacitat mnèsica es perd amb el pas dels anys, però no tots el problemes de memòria es poden atribuir a l’edat. Per això, si s’observa que el problema és freqüent, és aconsellable fer-se una revisió de la memòria per poder avaluar si aquests dèficits són normals per l’edat o amaguen alguna patologia.

A partir dels vint anys comencem a patir una pèrdua neuronal, al mateix temps que el nostre cos fabrica cada cop menys les substàncies que les neurones necessiten per funcionar, fet que afecta sobretot la memòria recent. D’aquesta manera s’explica que la gent gran pugui recordar nítidament successos de la seva infància i tanmateix oblidar informació recent. Aquest fet, aparentment contradictori, és normal i forma part del procés natural de l’envelliment.

El que no és normal és que una persona comenci a oblidar els noms d’objectes familiars o amistats conegudes, que es perdi en llocs coneguts o que durant una conversa perdi el fil del que es diu o es repeteixi més del normal.

És molt important saber quan aquests problemes són deguts al deteriorament propi de l’edat o estan causats per algun tipus d’alteració o trastorn orgànic. Per sort, tot i que algunes vegades aquets trastorns són greus, les pèrdues de memòria poden ser recuperades total o parcialment amb el tractament i rehabilitació adequat. D’aquesta forma com més aviat es detecti la causa i es busqui la solució, més satisfactòria serà la recuperació.

Altres vegades els problemes de memòrira són deguts a les situacions en què ens trobem sotmesos en la nostra vida diària: depressió per la pèrdua d’un ésser estimat, estrès laboral, soledat o ansietat.

Però en els pitjor dels casos, els diferents tipus de demències, entre les quals destaquen per la seva prevalença la malaltia d’Alzheimer i demència vascular, poden ser l’origen d’aquests problemes de memòria. En aquests casos és important conèixer amb precisió quina és la malaltia o trastorn causant d’aquestes alteracions per poder iniciar el més aviat possible el tractament farmacològic, si es creu convenient, i el tractament no farmacològic, en tots els casos, mitjançant l’estimulació cognitiva, per alentir en la mesura del possible el deteriorament de les funcions cognitives.

Per evitar el deteriorament de la memòria és important practicar exercici de forma regular, dur una alimentació equilibrada, moderar el consum d’alcohol, no fumar, respectar les hores de son necessàries i sobretot estimular constantment el cervell, amb lectura, participar en activitats socials o mentalment estimulants, utilitzar l’ordinador, no deixar mai d’intentar aprendre coses noves i no passar gaires hores mirant la televisió, ja que, estudis recents afirmen que fer-ho durant llargues estones no és gens estimulador per al cervell.

http://www.diaridegirona.cat/salut/2018/04/07/clinica-girona-promou-revisions-memoria/905958.html

L’article en pdf