DIARI DE GIRONA: Les vacunes antial·lèrgiques

Quan el que es vol tractar són les causes i no els símptomes, les vacunes antial•lèrgiques es presenten com la millor opció per el pacient al•lèrgic. La immunoteràpia específica amb al•lergen o també anomenada vacunes antial•lèrgiques van començar a fer-se servir fa cent anys. Durant tot aquest temps s’ha pogut valorar la seva eficàcia i seguretat i en aquests moments es disposen de gran quantitat d´estudis científics arreu del mon que confirmen aquest fet. Tan és així, que l’ Organització Mundial de la Salut (OMS) es va posicionar afirmant que la immunoteràpia és l’ únic tractament que pot alterar el curs natural de les malalties al•lèrgiques i també pot impedir el desenvolupament d’ asma en pacients amb rinitis al•lèrgiques.

Actualment, es disposa de dos varietats de vacunes. Les vacunes subcutànies, que després d’un inici setmanal es passa a dosis mensuals, i les vacunes sublinguals que s’administren per aquesta via de manera diària o fins i tot tres cops per setmana. En qualsevol cas, el tractament té una durada de 3 a 5 anys que són els intervals recomanats per l’OMS, sempre que hi hagi bona eficàcia i seguretat. Tanmateix hi ha altres modalitats de tractament que poden ser utilitzades per les vacunes de pol•lens, que són els tractaments preestacionals i coestacionals. Les malalties tributàries de vacunar són l’asma, la rinitis i la conjuntivitis. Actualment podem vacunar contra el verí dels himenòpters, es a dir, abelles i vespes, els àcars de la pols domèstica, els epitelis d’animals com gats, gossos i cavalls, els fongs de la humitat i els pol•lens. També disposem de vacunes contra l’ al•lèrgia al làtex. En aquests moments s’està treballant amb vacunes contra determinats aliments com per exemple, els fruits secs. En els serveis d’ al•lèrgia dels hospitals més importants es disposa de les anomenades Unitats d’ Immunoteràpia.

És una àrea del servei que està preparada per l’administració de vacunes. Disposa de personal específic, metge i infermera i la seva funció és donar les màximes garanties de seguretat en l’administració d’aquests preparats. Els pacients són visitats pel metge, es practica control espiromètric o peak flow. Si tot és correcte se li administra la dosis d’immunoteràpia. El pacient roman durant 30 minuts i si no hi ha cap problema pot marxar. Les Unitats d’Immunoteràpia disposen de tot el material necessari per tractar eventuals reaccions adverses, tant locals com sistèmiques, i de personal altament qualificat i preparat.

Nota informativa en PDF


Més info: Consells de Salut