31 maig 2016 DIARI DE GIRONA: Retiren un fòssil d’uns 45 milions d’anys descobert en un carrer de Girona
Les restes corresponen a part del crani i la mandíbula d’un sirènid i les estudiaran científics berlinesos que es desplaçaran a la ciutat
31.05.2016 | 07:19
Notícies relacionades
ACN | GIRONA És part del crani i la mandíbula d’una vacamarina que va viure fa uns 45 milions d’anys. El fòssil El fòssil portava temps formant part del paviment del carrer riu Güell de Girona i es va descobrir per pura casualitat.
Un equip de geòlegs va retirar ahirla troballa,incrustada endues llambordes. A finals de juny, un equip de científics del Museu d’Història Natural de Berlín es desplaçaranalaciutatper estudiar les restes arqueològiques.
El fòssil es radiografiarà a la Clínica Girona, amb l’objectiu de datar-lo amb precisió i analitzar-lo per veure si es pot relacionar amb altres restes semblants trobades a Europa.
El geòleg Roger Mata, un dels que coordina la investigació, destaca que és una troballa «excepcional», no només per les restes sinó també pel lloc on s’han localitzat. Segons precisa, el fòssil procedeix de la zona de Sant Vicenç de Castellet (Bages) i va arribar a la ciutat en plena època del boom immobiliari.
La descoberta del fòssil, que fa un parell de dècades que formava part de la vorera, va ser pura casualitat.
La tardor de l’any passat, durant una tarda plujosa, el geòleg mallorquí Xisco Roig es va resguardar en una porxada del carrerriu Güell (al davant del bar Celtic). Allà, va descobrir un fòssil incrustat en dues llambordes, va fotografiar les restes i les va penjar a les xarxes socials. La difusió que se’n va fer va despertar l’interès dels investigadors del Museu d’Història Natural de Berlín.
Una primera recerca ja va permetre determinar que es tractava de part del crani i la mandíbula d’un sirènid –una espècie de vaca marina– que es va extingir fa uns 45 milions d’anys.
A partir d’aquí, es va posar la troballa en coneixement de l’Ajuntament de Girona i de la comunitat de veïns, a qui se’ls va demanar permís per retirar les dues llambordes i substituir-les per unes altres semblants.
Aquests treballs s’han portat a terme aquest dilluns al matí. Els han coordinat els geòlegs Roger Mata i Jordi Ferrer, de les empreses Lithos Geotècnia i Axial Geologia, que són els directors de la intervenció paleontològica.
Ara,un cop retirades, els geòlegs custodiaran les dues lloses en dipòsit provisional fins a finals de juny.Serà aleshores quan un equip de científics berlinesos es desplaci a la ciutat i les restes es radiografiïn a la Clínica Girona.
«L’escàner permetrà estudiar exactament el fòssil, determinar ambexactituddequinaespèciede sirènid es tracta i correlacionarla troballa amb d’altres que s’han fet als Pirineus d’Osca i Navarra, França i el centred’Europa», ha explicat Mata. Un cop l’equip de científics berlinesos hagi estudiat les restes caldrà veure a quin museu es dipositen.