Dr. Emili Ayats: “L’Institut d’Oftalmologia Clínica Girona és un referent per l’autogestió i el treball en equip”

Especial Salut del Diari de Girona. 7 d’abril de 2017

Fotografia: El Dr. Emili Ayats i la Dra. Teresa Teixidor, fundadors de l’Institut d’Oftalmologia Clínica Girona (IOC). Foto: Servei de Comunicació de Clínica Girona.

Dr. Emili Ayats, l’Institut Oftalmològic Clínica Girona (IOC) ha aconseguit ser el referent de l’oftalmologia a les comarques de Girona. Quines han estat les claus?

L’Institut d’Oftalmologia Clínica GIrona es va fundar l’any 1990. Portem 27 anys treballant a les comarques gironines i penso que hem estat un model molt efectiu de medicina oftalmològica, que funciona molt bé per dues raons molt importants: l’autogestió i el treball en equip. Gràcies a això hem pogut anar creixent. Vam començar dos oftalmòlegs i ara en som 15. Hem incorporat totes les subespecialitats oftalmològiques: El que fa retina fa retina, el que fa glaucoma fa glaucoma i fins i tot tenim algunes de les especialitats doblades. Disposem per exemple de 4 retinòlegs, i això no ho tenen ni els hospitals públics de referència. O tenim dos glaucomatòlegs, també, per exemple. És per tot això que  en aquests moments som referència a les comarques de Girona. I som referència perquè som número 1 en nombre de metges,  en equipaments i en pacients o usuaris.

Com veu vostè el mon de l’oftalmologia avui?

És un món canviant, igualment con el de la medicina en general. Has d’estar al dia de totes les novetats, tant en tècniques com en aparellatge. El que vol dir que has d’invertit contínuament, en formació i en tecnologia puntera. Com que ens auto gestionem, podem invertir en aparells sempre que volem. I nosaltres això ho hem tingut molt clar: Preferim invertir en nosaltres mateixos i en dotar-nos dels millors professionals i de la millor tecnologia per oferir un servei oftalmològic eficient, eficaç, modern i d’alta qualitat, que és el que els pacients reclamen.

ayats DSC_0367_r

Estar al dia de tot ha de requerir molt d’esforç…

Sí. És un esforç continu, però val la pena i compensa quan veus els resultats. Tot aparell nou que surt en oftalmologia és valorat pels professionals de l’IOC. Ens reunim i valorem si ens interessa o no. Considerem quines són les qualitats del nou aparell o de la nova tècnica i què ens pot aportar. I, si finalment ens decidim, l’anem a buscar l’aparell o la nova tècnica i fem totes les proves que calgui abans d’incorporar-lo amb totes les garanties a la nostra cartera de serveis.

El creixement de l’Institut d’Oftalmologia Clínica Girona ha estat continu…

Sí. Actualment l’IOC disposa de 4 Despatxos d’oftalmologia, 1 de Retina, 1 de Cirurgia del Cristal·lí, 2 d’Oftalmologia General, 3 Despatxos d’Optometria, 4 Sales de Diagnòstic i 1 Quiròfan de Cirurgia Refractiva.

Quins aparells punters heu incorporat darrerament?

A l’Institut d’Oftalmologia Clínica Girona(IOC) tenim aparells que valen un milió d’euros, com és el Làser Excímer, un aparell que permet modificar la forma de la còrnia per corregir defectes refractius com la miopia, astigmatisme i hipermetropia. És allò que dèiem abans de la inversió contínua. Si entreu a la web (www.oftalis.com) podreu fer una passejada pels diferents aparells de l’Institut, on s’expliquen les característiques i per a què s’apliquen. Hi ha el reptinògraf Optomap, ecògraf d’ultrasons, aparells de microscòpia especular  o d’electrofisiologia ocular, biòmetres òptics, làser Yag i làser Argo, etc. Aparells alguns molt sofisticats que permeten als nostres professionals treballar amb un alt grau de qualitat totes les subespecialitsts oftalmològiques.

oftalis 2 2017

 Cap a on anirà l’oftalmologia?

Jo parlaria de l’oftalmologia i de la medicina en general. Veig una tendència cap al metge funcionari, el que tan cobra si treballa com si no. I en aquest sentit no he cregut mai en el metge funcionari. O canvia això o anirem malament. El metge funcionari no hauria d’existir. Amb els sistemes de control que tenim avui dia els metges treballen millor cobrant per objectius, per dir-ho d’alguna manera. Si has operat 25 cataractes, per dir alguna cosa, has de cobrar més que si n’has operat una. Es pura lògica.

I el debat pública-privada?

A mi no m’agrada parlar de medicina o de sanitat fent distincions entre la pública o la privada. Hi ha molts que parlen de que si la pública i que si la privada… la sanitat és sanitat, sigui pública o privada. Quan es parla en aquests termes s’està parlant únicament del finançament, però el servei sanitari és al marge de tot això. Tot és sanitat. El que vol la gent és sanitat de qualitat, sigui pública o privada. És la qualitat el que realment és important. Per això penso que la millor aposta de la medicina moderna ha de ser per l’autogestió.

Que li preocupa del futur?

Crec que una de les coses mes preocupants avui és la falta de metges. Molts metges s’estan jubilant i no hi ha recanvi. Penso que hi ha hagut una manca de planificació per part del govern central i a hores d’ara comença a costar trobar metges. S’ha planificat molt malament des del govern central i per mantenir el nivell caldrà portat metges de fora.

www.oftalis.com

L’entrevista en pdf

Llegir l’entrevista a la web del Diari de Girona