EL PUNT AVUI: Alerten que els nivells de pol·len són “excepcionals”

10/04/15 02:00- GIRONA – NÚRIA ASTORCH
Els nivells de pol·linització d’aquesta primavera són excepcionals, una circumstància que ja s’ha traduït en una afectació greu a les persones al·lèrgiques al pol·len i que podria fer augmentar el nombre d’afectats d’aquesta patologia. Així va advertir-ho el doctor Santiago Aparicio, al·lergòleg de Clínica Girona, que ahir va fer una xerrada titulada Sobreviure a les al·lèrgies a la primavera, a l’oficina Mútua General de Catalunya a Girona, per iniciativa d’aquesta entitat.

“Hi ha hagut una explosió pol·línica”, va afirmar l’especialista, que hi va afegir que aquest panorama, a més de complicar la vida a les persones al·lèrgiques al pol·len, pot provocar que moltes que hi són sensibles però encara no estaven afectades acabin desenvolupant els primers símptomes. Els problemes oculars, com ara la conjuntivitis, i l’asma són els símptomes de l’al·lèrgia al pol·len.

Segons va exposar, aquesta situació “d’excepcionalitat” s’explica per les condicions meteorològiques que van predominar durant l’hivern –les baixes temperatures i una pluja més aviat escassa– i una pujada de les temperatures durant la tardor.

En concret, i d’acord amb les dades recollides per la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), aquesta setmana els nivells de pol·len de plàtan d’ombra, com els que hi ha a la Devesa de Girona, i els de pi estan al màxim (al nivell 4 de 4).

Pel que fa a les persones que tenen per primer cop la malaltia, i tenint en compte que la major part dels afectats se situen entre els 30 i els 50 anys d’edat, l’especialista va indicar que la franja d’afectats creix per la banda de baix –per sota dels 30 anys–i per la de dalt, per sobre dels 50.

Per minimitzar els efectes de la presència d’alts nivells de pol·len en l’aire, el doctor Aparicio recorda que cal ventilar l’habitatge al migdia, portar ulleres de sol pel carrer, viatjar en cotxe amb les finestres tancades i evitar l’exposició a l’aire lliure especialment els dies ventosos.

LA XIFRA
30 per cent de la població pateix de rinitis per al·lèrgia, una taxa que ha crescut, sobretot, en els darrers anys.

LA FOTOGRAFIA: Dues persones fent activitat a la Devesa. Els plataners d’ombra de la Devesa han assolit uns índexs expcecionals de pol·linització. Foto: JOAN SABATER.

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir la notícia al diari EL PUNT AVUI
Font: EL PUNT AVUI