EL PUNT AVUI: El Centre d’Anàlisis Girona ha fet un milió d’analítiques

24/06/12 02:00 – GIRONA – JORDI NADAL
El Centre d’Anàlisis de Girona, situat al carrer Juli Garreta, va assolir el passat 11 de juny la xifra d’un milió d’analítiques fetes. Aquesta dada s’ha assolit després de catorze anys d’existència del centre, que es va crear el 1998 a través de la integració de quatre laboratoris que hi havia a la ciutat.

“La xifra d’un milió d’analítiques és només el nombre de peticions que es gestionen; d’anàlisis, se’n fan moltes més perquè cada analítica sol demandar habitualment diverses anàlisis, poden ser-ne cinc, deu, o més”, explica el gerent del centre, Jordi Feliu.
Tenen obert les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Fora de les hores en què està obert l’accés del carrer Juli Garreta (a partir de les set del matí i fins a les vuit del vespre, entre setmana, i al matí els dissabtes), l’entrada és a través de la Clínica Girona, institució amb la qual el centre manté “una estreta relació”. S’hi fan serveis diversos, des d’anàlisis bàsiques (de colesterol, d’àcid úric…) a complexes. D’aquestes darreres, les més innovadores són: tests de paternitat, proves per a la detecció precoç del càncer de colon a través d’una analítica de sang, el test de la migranya –una nova tècnica que ajuda a detectar l’origen alimentari de la migranya–, tècniques de detecció del risc cardiovascular, etcètera.

També es fan estudis genètics per elaborar dietes personalitzades o diagnòstics prenatals a través del líquid amniòtic que detecten el sexe del nadó i alguns tipus de malalties. En total, acullen nou àrees i disposen d’un diposit de bosses de sang per atendre la clínica Girona. Directament no fan R+D, però col•laboren en estudis que estan elaborant metges i investigadors.

El futur
Actualment, hi treballen unes trenta-cinc persones, de diverses especialitats. Hi ha llicenciats en farmàcia i medicina, biologia, infermeres, tècnics i d’altres facultatius amb especialitzacions diverses. Un cop la Clínica Girona es traslladi a Fornells de la Selva, el centre d’anàlisi també hi anirà, “però sense tancar les instal•lacions que hi ha ara, que tenen una ubicació privilegiada i que hem de mantenir”. A part de Juli Garreta, tenen centres d’extracció repartits per les comarques gironines, en llocs com ara Palafrugell, Figueres, Llagostera, Platja d’Aro, Cadaqués i la Bisbal.

LES XIFRES

4 sales d’extracció hi ha a la seu gironina del centre d’anàlisi de Girona. Les mostres van directament al laboratori.

500 metres quadrats fa el centre. Hi ha recepció i sala d’espera, sales d’extracció, despatxos i el laboratori.

35 professionals aproximadament hi treballen, entre llicenciats en farmàcia, medicina, biologia, etcètera.

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir la notícia al diari EL PUNT AVUI
Font: EL PUNT AVUI