EL PUNT AVUI: Implanten un resincronitzador cardíac per primer cop a Girona

09/04/15 02:00 – GIRONA – REDACCIÓ
Els doctors Josep Brugada i Josep Maria Tolosana van implantar per primer cop a la demarcació de Girona un resincronitzador cardíac. Va ser el 13 de març a la unitat d’arítmies de Clínica Girona i el pacient va ser donat d’alta a les 24 hores “en bon estat i sense complicacions”, va informar ahir el centre mèdic.

El prestigiós cardiòleg banyolí Josep Brugada, director mèdic de la unitat d’arítmies de Clínica Girona i consultor sènior del servei de cardiologia de l’hospital Clínic de Barcelona, explica que es tracta d’“un marcapassos especial que porta tres cables connectats al cor, a diferència dels habituals, que en porten un o màxim dos”. Així, un cable es connecta a l’aurícula dreta, un altre al ventricle dret i el tercer al ventricle esquerre. “Això permet que totes les cavitats cardíaques s’activin de forma simultània i sincronitzada millorant així la mecànica de la contracció del cor”, assenyala Brugada, que especifica que aquests aparells s’utilitzen en pacients que pateixen “insuficiència cardíaca lligada a una mala contracció del cor”.

El pacient a qui es va implantar l’aparell el 13 de març havia patit un infart de miocardi i tenia una part del cor que no funcionava correctament perquè estava desincronitzada de la resta del muscle cardíac. Fins ara els pacients que necessitaven aquest tipus d’implants s’havien de traslladar a Barcelona. Des d’ara aquests aparells es poden implantar a Girona, a Clínica Girona, “amb plenes garanties d’èxit”, destaca el centre privat mèdic gironí, que recorda que la seva unitat d’arítmies, que es va posar en funcionament l’estiu del 2010, és pionera a les comarques gironines.

Josep Brugada en una foto d’arxiu Foto: J.LOSADA.

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir la notícia al diari EL PUNT AVUI
Font: EL PUNT AVUI