EL PUNT AVUI: La Clínica Girona fa la segona cirurgia transanal mínimament invasiva de la demarcació

La Clínica Girona s’ha convertit en el primer centre sanitari privat gironí –i el segon, en general, de la demarcació– a fer una cirurgia transanal mínimament invasiva a través de port únic laparoscòpic, l’anomenada cirurgia Tamis.

El 26 de març passat el doctor Pere Planellas Giné, assistit pel doctor F. Xavier Planellas Gelis, va dur a terme aquesta intervenció a una pacient de 83 anys amb una neoplàsia de recte de 8 cm del marge anal, segons va informar ahir el centre privat gironí.

La clínica destaca que la cirurgia Tamis permet una resecció de paret completa per a l’excisió d’una lesió rectal mitjançant la tecnologia de la cirurgia laparoscòpica; és a dir, permet extirpar tumors, lesions o efectuar un altre tipus d’intervenció, a través d’un orifici natural com és l’anus.

Els avantatges que presenta per als pacients és que mitjançant aquestes intervencions no existeixen cicatrius externes, hi ha molt menys dolor i molèsties, i per tant, la recuperació és més ràpida. Les operacions més comunament efectuades amb aquesta tècnica són l’extirpació de pòlips i determinats tumors malignes rectals.

Instrumental sofisticat

El cirurgià Pere Planellas, responsable de l’operació, destaca l’instrumental altament sofisticat que van utilitzar per poder treballar de manera quirurgico-laparoscòpica a través de l’anus: “Vam col•locar un dispositiu transanal per port únic –de Gelpoint Path– que permet el treball amb el material de laparoscòpia mitjançant la insuflació de CO² i la col•locació de dos trocars de 5 mm i un de 12 mm.”

Planellas assenyala que la intervenció “té l’objectiu de reduir la morbimortalitat associada a la cirurgia radical de les neoplàsies de recte –la resecció anterior del recte o l’amputació abdominoperineal– i la necessitat d’ostomies”. Està indicada per a la resecció de lesions benignes i malignes de recte en estadis inicials.

“Actualment – hi afegeix Planellas– múltiples treballs en càncer de recte de terç inferior en estadis avançats i complexos defensen la combinació de l’abordatge laparoscòpic abdominal i transanal per millorar els marges de resecció i evitar la necessitat d’utilització d’endograpadores de la pelvis”.

LA DATA
26.03.15 És el dia que es va fer la primera cirurgia Tamis a la Clínica Girona a una pacient amb neoplàsia de recte.

LA FRASE
L’objectiu és reduir la morbimortalitat associada a la cirurgia radical de les neoplàsies de recte
Pere Planellas, CIRURGIÀ QUE VA FER L’OPERACIÓ

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir la notícia al diari EL PUNT AVUI
Font: EL PUNT AVUI