EL PUNT AVUI: La nova Clínica Girona costarà 50 milions

15/06/14 02:00 – GIRONA – JORDI NADAL
L’operació de construcció de la nova Clínica Girona costarà a l’empresa cinquanta milions d’euros. En declaracions a Televisió de Girona, el gerent de la clínica, Carles Espígol, va explicar que aquest és l’import que es preveu que costi l’operació, i que pensen finançar mitjançant tres vies. Per una banda, fa un any ja es va fer una ampliació de capital amb aquest objectiu. S’espera també obtenir part del finançament de la venda de l’edifici actual, situat al bell mig de l’Eixample gironí, al carrer Joan Maragall, en una zona sobretot residencial i comercial.

El propòsit és que l’edifici pugui acabar tenint usos comercials –de fet, un dels compromisos de l’Ajuntament per lligar tota l’operació ha estat precisament buscar la manera de fer possible aquest canvi d’usos–. Una altra part de la nova clínica es pagarà amb un crèdit que sigui “assumible” per a l’empresa.

Cessió al col•legi Verd

Quan la direcció de l’actual Clínica Girona vengui l’edifici, no el vendrà tot. Se’n cedirà una part al col•legi Verd, equipament educatiu annex a la clínica. De fet, la cessió serveix per complir un dels requisits de la llei actual pel que fa a la requalificació de terrenys privats: cedir espais per a usos públics. La clínica també ha adquirit un terreny a la zona de Palau que se cedirà al consistori com a zona verda.

La clínica preveu tenir un creixement moderat en les noves instal•lacions: es passarà dels 114 llits actuals a uns 130. Les habitacions seran més grans i modernes i es podran obrir noves sales d’operacions i serveis tecnològics per als quals actualment no hi ha prou espai.

Un canvi inesperat

La construcció de la nova Clínica Girona es va saber per sorpresa fa tot just quinze dies (vegeu El Punt Avui de l’1 de juny). Fins aleshores es pensava que l’equipament es construiria a Fornells de la Selva, en un terreny que la Clínica Girona va adquirir ja fa dotze anys amb aquesta finalitat. Segons el gerent de la clínica, el propòsit era tenir fet l’edifici nou en quatre anys. Els tràmits burocràtics, però, han endarrerit fins ara els terminis fins al punt que tot just s’acaben ara. El projecte de Fornells anava acompanyat d’una promoció d’uns cent vint pisos que havien de servir per finançar l’operació.

L’anunci que la clínica es farà a Girona va caure molt malament a Fornells. Espígol, però, ha intentat calmar els ànims, i s’ha mostrat partidari de pactar una sortida profitosa per a les dues parts. El gerent diu que la clínica podria estar interessada a fer algun equipament sanitari a Fornells, aprofitant que ja es tenen les autoritzacions pertinents. És, però, una negociació que encara s’ha d’encetar. Assegura, també, que l’interès de Clínica Girona havia estat sempre quedar-se a la ciutat, i que si es van buscar alternatives fora va ser per la inexistència de terrenys disponibles dins de Girona.

L’oportunitat del sector de les naus buides va aparèixer fa prop d’un any, i des d’aleshores s’ha anat gestionant amb absoluta discreció, de manera que fins i tot alguns tècnics que treballaven en el projecte desconeixien els detalls de l’operació.

2018.- Estarà feta la nova clínica i ja entrarà en funcionament. La construcció podria començar a finals d’aquest any.

Recuperar una zona en molt mal estat

Era una de les obsessions del govern municipal de CiU en aquest mandat: la recuperació de la zona de les naus abandonades a l’entrada sud de la ciutat, entre la gasolinera i l’Hipercor. En aquest espai es preveia fa anys la construcció de pisos, però la crisi econòmica va fer impossible aquesta operació urbanística i l’espai es va anar degradant. Hi ha diverses naus abandonades. Una, que havia ocupat l’empresa automobilística Citroën, es va acabar enderrocant perquè estava en mal estat, però encara n’hi ha alguna en peu, amb parets rebentades, brutícia i pintades, cosa que evidencia que algunes persones o grups hi entren de tant en tant.

La pastilla de terreny que hi ha entre la benzinera i l’Hipercor fa 55.000 metres quadrats. La clínica se’n queda aproximadament la meitat –els terrenys més propers a la gasolinera i, per tant, a l’extrem sud de la ciutat–. Els altres serviran per igualar el sostre edificable que els actuals propietaris dels terrenys –cinc entitats bancàries– hi tenien i que per normativa dels polígons han de poder mantenir. La clínica enderrocarà aquestes naus velles i hi construirà la seva nova seu. També s’encarregarà de la urbanització del sector, que ha d’acabar canviant la lamentable imatge que ofereix la ciutat en aquesta entrada sud per una de més amable. Just al darrere de la nova clínica –o de les actuals naus–, hi passa la via de tren convencional. Ja s’ha parlat amb els responsables de la infraestructura a fi de coordinar com ha de ser la convivència del futur equipament clínic amb el pas de trens.

Debat sobre els usos de l’edifici vell

L’Associació de Veïns de l’Eixample ha reclamat un debat obert –en què puguin participar– per definir en què s’ha de convertir el solar que pugui deixar la Clínica Girona, un cop traslladi les instal•lacions al carrer Barcelona, a l’entrada sud de la ciutat. L’entitat opina que el debat és necessari al barri “per la falta d’espais públics, places, centres socials i espais verds” que al seu parer té la zona. I tampoc veuen amb bons ulls el trasllat: “Constatem que, després de perdre el CAP ara fa uns anys, l’atenció sanitària de caràcter privat sortirà del barri, i això dificultarà encara més l’accés dels veïns a la sanitat.” Per aquests motius, demanen participar en la definició dels projectes urbanístics que s’hi vulguin fer.

Per la seva banda, el gerent de la clínica recorda que és un ens privat que pot decidir de manera unilateral si es trasllada o no. Diu que ningú de l’associació se’ls ha dirigit per discutir sobre la qüestió, i pensa que, de fet, la clínica continuarà sent a prop. El projecte de l’Ajuntament i la direcció de la clínica és convertir l’edifici en un espai comercial. La direcció de la clínica ja ha contactat amb diversos inversors que podrien estar interessats en l’adquisició de l’edifici.

FOTOGRAFIA: Interior d’una de les naus abandonades que s’enderrocarà per fer-hi la clíncia Girona Foto: lluís serrat.

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir l’article al Diari El Punt Avui
Font: EL PUNT AVUI