EL PUNT / AVUI: Nova tècnica per tractar amígdales, roncs i apnees

25/04/12 02:00 – GIRONA – N.ASTORCH
El servei d’otorinolaringologia de la Clínica Girona ha començat a aplicar la nova tècnica de la radiofreqüència per coblació per al tractament dels roncs, les apnees de nens i adults, les amígdales i els cornets. La novetat d’aquesta tècnica és que es treballa a un temperatura d’entre 40 i 70 graus.

La doctora Carme Vilaró, del servei d’otorinolaringologia, explica que es tracta d’un sistema energètic, i no pas tèrmic, de manera que no es carbonitza el teixit sinó que es desnaturalitza. “L’energia de la radiofreqüència absorbida es converteix en vapor dins del teixit, la membrana cel•lular es trenca i el líquid del seu interior es converteix en vapor, la qual cosa preserva el teixit adjacent. En resum, redueix el volum del teixit sobre el qual actua o, si cal, l’elimina”, exposa Vilaró.

Es tracta d’una tècnica mínimament invasiva que, segons Vilaró, “permet fer més intervencions més freqüents d’aquesta especialitat sense els temibles sagnats tant intraoperatoris com postoperatoris”. I per als pacients té molts avantatges, perquè és poc dolorosa i la recuperació és molt ràpida.

Aquesta nova tècnica és especialment indicada per al tractament de les amígdales, dels roncs i de les apnees en nens i adults, i també en cas de dificultats respiratòries pels cornets nasals.
En el cas de les amígdales, a part de causar les habituals infeccions o angines, molts nens les tenen massa grosses, la qual cosa provoca dificultat per respirar, roncs i fins i tot apnees.

La nova tècnica és l’única que permet fer la cirurgia de les amígdales reduint el teixit o eliminant-lo totalment. La radiofreqüència per coblació també es pot aplicar en la reducció dels cornets, unes estructures de dins del nas que serveixen per escalfar i humidificar l’aire que respirem, i que si són hipertròfics provoquen una obstrucció nasal.

Amb la nova tècnica, s’aconsegueix la reducció dels cornets i s’augmenta el pas de l’aire sense ferida cruenta. D’altra banda, els roncs i les apnees es produeixen, en els adults, per problemes de paladar, campaneta, amígdales i/o base de llengua, en el cas dels adults. En tots els casos es pot utilitzar, com a tractament, aquest tipus de cirurgia en comptes de la convencional.

LA FRASE
Ens permet fer les intervencions sense els temibles sagnats. I és poc dolorosa
Carme Vilaró
SERVEI DE OTORINOLARINGOLOGIA

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir la notícia al diari EL PUNT / AVUI
Font: EL PUNT / AVUI