ELPUNT / AVUI: Exercici físic per als malalts renals en les sessions de diàlisi

02/06/12 02:00 – GIRONA – NÚRIA ASTORCH
L’Escola Universitària de la Salut i l’Esport de Salt (EUSES) i l’Associació de Malalts Renals de Girona (AMARG) van signar ahir un conveni de col•laboració per mitjà del qual els alumnes de quart faran pràctiques de fisioteràpia amb pacients que fan sessions d’hemodiàlisi a l’hospital Josep Trueta de Girona, l’hospital de Palamós, la Clínica Girona i molt probablement també l’hospital de Figueres.

Depenent de l’estat de salut del malalt, i sempre seguint indicacions mèdiques, els malalts podran rebre des d’un simple massatge fins a exercicis més forts, com ara fer bicicleta, col•locant uns pedalers sobre els llits.

“Es tracta de millorar al màxim la qualitat de vida dels malalts renals i que aquests millorin en mobilitat, força muscular i autonomia”, van coincidir a destacar el president d’AMARG, Francisco Gómez, i el director de fisioteràpia de l’EUSES, Antoni Narbona.

Les sessions de diàlisi duren quatre hores i la idea és que un 20%, aproximadament, dels 600 malalts renals que hi ha a les comarques gironines es puguin beneficiar de l’exercici físic conduït pels estudiants de fisioteràpia durant una hora per sessió. Així mateix, els estudiants de l’EUSES que participaran en aquesta iniciativa recolliran les dades que se n’extreguin per dur a terme un estudi sobre els beneficis de l’exercici físic entre els malalts que fan diàlisi.

D’altra banda, el president d’AMARG va recordar que, a banda d’intentar millorar la qualitat de vida dels malalts, un dels objectius principals de l’associació és aconseguir el màxim nombre de donacions d’òrgans entre la població i, per tant, de trasplantaments de ronyó. I va indicar que cada trasplantament representa un estalvi ja que cada malalt que ha de fer diàlisi té un cost de 30.000 euros a l’any.

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir la notícia al diari EL PUNT / AVUI
Font: EL PUNT / AVUI