Els Radiòlegs gironins Vilanova i Barceló són premiats en el Congrés Europeu de Radiologia Osteomuscular

Els Drs. Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló, directors mèdics del Servei de Ressonància de Clínica Girona, han participat en el treball de recerca sobre “La imatge en la detecció de les infeccions de les parts toves del cos”, que ha estat premiat al darrer Congrés Europeu de Radiologia Osteomuscular celebrat a Marbella del 12 al 16 de juny, i en el qual han participat més de 2000 professionals provinents d’arreu del món.

Dels 600 estudis científics presentats en aquest congrés l’organització ha premiat els tres millors, un dels quals és aquest treball de recerca en el que han participat radiòlegs gironins de la Clínica Girona i de l’Hospital Santa Caterina, juntament amb radiòlegs de l’Hospital Clínic de Barcelona, de l’Hospital Universitari de Santiago de Compostela i de l’Hospital General d’Estrasburg, a França.

El treball ha mostrat un exhaustiu anàlisi de totes les tècniques radiològiques per analitzar les infeccions de les parts toves del cos, es a dir del teixit muscular i del greix subcutani: des de la radiografia, l’ecografia, el TAC, la medicina nuclear i la ressonància magnètica convencional, fins als nous mètodes moleculars per detectar la infecció utilitzant la ressonància magnètica avançada, com ara l’espectroscòpia i la difusió.

Per un diagnòstic més ràpid i eficaç

La utilitat principal del treball és que mostra les diferents característiques de la imatge segons el tipus de infecció i la seva gravetat. D’aquesta manera es poden detectar de forma precoç les infeccions de les parts toves del cos abans que sigui massa tard i es poden evitar les possibles complicacions. El retràs en el diagnòstic de les infeccions musculars pot suposar, en alguns casos, fins hi tot la mort del pacient. D’aquí la importància del treball de recerca d’aquest grup de radiòlegs.

El treball premiat al Congrés Europeu de Radiologia Osteomuscular subratlla la utilitat de conèixer les diferents tècniques de imatge en base a les diferents infeccions perquè, d’aquesta manera, el radiòleg pugui contribuir a fer un diagnòstic més eficaç, més ràpid de les diferents malalties infeccioses musculars.

Vilanova també va participar al 3er curs europeu de RM de pròstata celebrat a París

El radiòleg Joan Carles Vilanova, també va participar com a professor al 3er curs europeu de RM de pròstata realitzat els passats dies 7 i 8 de juny a París. Joan Carles Vilanova va donar una classe sobre “Anatomia zonal: aspecte MRI de la pròstata normal i BPH”. Es dona la circumstància que va ser l’únic professor de Catalunya i de tot l’estat espanyol participant en aquesta trobada científica.

El curs, celebrat a París, tenia per objectiu proporcionar informació pràctica per als radiòlegs que estan disposats a iniciar o promoure la pròstata MRI en la seva pròpia institució. El curs era estructurat en dues parts, que es centraven principalment en els aspectes tècnics avançats i les indicacions clíniques relacionades. Els temes principals abordats van ser: “els fonaments per a la pràctica de la pròstata MRI”; “Com ho fem: protocols de la tècnica i de la imatge”, i es va fer també un taller pràctic: “Dificultats, bons èxits i bones misses: casos i discussió”.

Nota informativa en PDF


Més info: ESSR: EUROPEAN SOCIETY OF MUSCULOSKELETAL RADIOLOGY