GIRONAINFO.CAT: Dos radiòlegs gironins premiats a un congrés mundial de Chicago

Redacció Osona.com | Actualitzat el 11/12/2013 a les 16:32h
El grup d’investigació de radiologia de la Clínica Girona, Hospital Sta. Caterina i Universitat de Girona (UdG), dirigits pel Dr. Joan Carles Vilanova i el Dr. Joaquim Barceló, han estat premiats al darrer Congrés Mundial de Radiologia celebrat a Chicago, Estats Units, de l’1 al 6 de desembre de 2013, per un treball que mostra la nova classificació de l’OMS dels tumors de parts toves.

L’estudi premiat ha presentat la nova classificació dels tumors de parts toves, acceptada per la OMS el passat mes de febrer, amb l’objectiu de descriure, de forma exhaustiva, les característiques radiològiques dels tumors de parts toves. “La utilitat del treball”, segons el Dr. Vilanova, “és que pot servir de guia per tots els radiòlegs, amb la finalitat que els pacients puguin obtenir el millor diagnòstic en l’anàlisi d’aquests tumors de parts toves, especialment per poder determinar si són benignes o malignes”.

Els tumors de parts toves són neoplàsies que s’originen en el teixit de greix, múscul, nervis, vasos o fibra. “La majoria d’aquests tumors són benignes, com per exemple els lipomes”, afirma el Dr. Vilanova, “però es requereix una anàlisi més acurada per decidir quan presenten signes, especialment en ressonància magnètica, de possible malignitat. D’aquí el paper fonamental dels radiòlegs en poder detectar i diagnosticar la possibilitat dels tumors malignes de parts toves de forma precoç”.

Dels 3.000 treballs presentats es varen premiar els 35 millors, un dels quals es va concedir al treball elaborat pels investigadors gironins. Precisament l’any passat el mateix grup va rebre també un premi en el mateix congrés, on es mostrava la utilitat de les tècniques funcionals en la valoració global del pacient amb càncer, especialment en el seu diagnòstic.

El congrés mundial de radiologia, organitzat per la Societat Nord-americana de Radiologia (RSNA), representa un dels congressos de més participació a nivell mundial, amb una assistència de 65.000 persones. Es celebra de forma anual a la ciutat de Chicago, EE.UU, a finals de novembre o durant la primera setmana de desembre. Enguany el Congrés ha tingut la participació, en la conferència inaugural, de la ex-Secretària d’Estat dels EE.UU Condoleezza Rice, la qual va fer referència a l’exemple de la Medicina com a model de progrés del segle XXI.

La ressonància magnètica o l’artrosi

El Dr. Joan Carles Vilanova, radiòleg de la Clínica Girona, Hospital Santa Caterina, i professor associat de la Universitat de Girona (UdG), ha presentat també, en aquest congrés, un estudi pioner que mostra la utilitat de la ressonància magnètica en el seguiment dels pacients amb artrosis tractats amb cèl•lules mare. Aquest treball ha despertat un “gran interès” en el propi congrés celebrat la primera setmana de desembre a la ciutat de Chicago, i així s’ha reflectit en el “Daily Bulletin”, el diari oficial que edita el congrés i que li ha dedicat un article destacat. Segons explica Vilanova: “L’artrosi s’inicia amb una degeneració del cartílag articular i la ressonància magnètica és l’eina més eficaç per al seu diagnòstic precoç perquè és l’única tècnica d’imatge que permet visualitzar el cartílag.

A través de la ressonància magnètica es pot observar si el cartílag està responent correctament als diferents tractaments, com s’ha avaluat en aquest estudi mitjançant les cèl•lules mare”. Aquest tractament amb cèl•lules mare encara està en fase experimental i s’ha realitzat de forma pionera a l’Institut de Teràpia Regenerativa Tissular de la Clínica Teknon de Barcelona.

Un grup de radiòlegs de la Clínica Girona, dirigit pel Dr. Joan Carles Vilanova, ha participat en la valoració de l’eficàcia del tractament amb la ressonància magnètica (RM) mitjançant una nova tècnica que permet avaluar els canvis microscòpics del cartílag.

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir la notícia al diari GIRONAINFO.CAT
Font: GIRONAINFO.CAT