Infermeria de la UVI de Clínica Girona publica un article a la revista Àgora sobre catèters d’accés vascular

Rrevista ÀGORA. Nº-85. Març-2018

Article: “Quins paràmetres són determinants per l’elecció de PICC o CVC?”. Autores:
Lídia Saló Sánchez, Elisabet Costa Company, Cèlia Sanjuan Güell, Marta Cortijo Guitart, Lara Riesgo Seoane, Maite Compte, Irene Fullà, d’Infermeria de la UVI de Clínica Girona.

La revista d’infermeria Àgora publica aquest mes de març en el seu número 85, un article de professionals d’infermeria de la UVI de Clínica Girona, sobre l’accés vascular en pacients crítics a través de diferents tipus de catèters.

A l’article, les infermeres destaquen que l’accés vascular a través d ‘un catèter venós central (CVC) o d’un catèter central d’ inserció perifèrica (PICC) és un procediment practicat freqüentment en pacients crítics per a 1′ administració de medicaments, líquids intravenosos, nutrició parenteral, monitoratge hemodinàmic i de perfusió tissular.

“La utilització de vies venoses centrals”, senyalen les infermeres a l’article, “suposa un risc significatiu de complicacions greus i un augment en la despesa econòmica. Últimament, el catèter venós central d’ inserció perifèrica (PICC) ha incrementat la seva popularitat degut a les seves avantatges en front les altres vies venoses centrals”.

Actualment, els sistemes sanitaris busquen noves estratègies, estructures i formes de treballar de manera més efectives per a proporcionar les millors cures infermeres als pacients basades en 1’evidència científica actual. “El nostre estudi”, afirmen les infermeres de la UVI de Clínica Girona, “intenta establir noves pautes per contribuir a una major eficiència i evidenciar si hi ha uns determinants davant 1′ elecció de CVC o PICC en el pacient crític ingressat a la UCI, en un intent d’ eliminar dubtes i així metges i infermers puguem avaluar uniformement les nostres decisions”.

A les conclusions de l’estudi determinen: “Els pacients amb Inestabilitat hemodinàmica, Nutrició Parenteral i dificultat d’accessos venosos tenen una indicació més favorable de CVC, mentre que els pacients amb necessitat de cirurgia major, menys gravetat i menys edat la seva indicació és PICC.

ÀGORA D’INFERMERIA

Àgora d’Infermeria és una publicació trimestral que pretén contribuir a la divulgació del coneixement científic, docent, assistencial i gestió en Infermeria. És una revista que està oberta a Universitats i Escoles d’Infermeria, Col•legis Oficials Diplomats d’Infermeria, Associacions, Centres Assistencials públics o privats, espanyoles o estrangeres que desitgin enviar i rebre informació. S’edita en format imprès en català des de l’any 1996 i en format digital en català i castellà des de 2004.

Els seus objectius són: Afavorir l’intercanvi d’experiències pedagògiques en l’àmbit de la docència universitària d’infermeria, difondre articles de reflexió realitzats per professors i professionals de l’entorn de la salut, donar a conèixer treballs d’investigació realitzats des de l’assistència i la docència i fomentar un espai dedicat a l’estudiant d’infermeria en on es publiquen les seves experiències i treballs.

Font: Àgora d’Infermeria

Article en pdf