07 maig 2009 La Consellera de Salut Marina Geli va cloure la Jornada sobre “Voluntats Anticipades”, organitzada per Clínica Girona
La Consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Marina Geli, va cloure dijous dia 7 de maig a Girona la Jornada “Document de Voluntats Anticipades. El seu inici i la situació actual”, organitzada per Clínica Girona dins de la programació d’actes commemoratiu del seu 75è aniversari. Més de 200 persones van omplir totalment l’aforament de la Sala.
“La majoria dels catalans volen morir dignament, el que és difícil és veure com i qui decideix”, va explicar Geli, que va posar de relleu que hi ha una línia molt fina entre el que els professionals de la medicina poden fer i el delicte. Tot i que creu que a Catalunya hi hauria quòrum suficient, adverteix que creu que “no és el moment” de plantejar la despenalització del suïcidi assistit i de l’eutanàsia del codi penal. Geli va fer aquestes afirmacions durant la cloenda de la jornada sobre el document de voluntats anticipades que va tenir lloc a Girona organitzada per la clínica Girona amb motiu del seu 75è aniversari. Uns 200 professionals de la ciutat es van reunir per debatre els límits de la capacitat de decidir no rebre aquests quatre tractaments per part dels pacients” (Agència Catalana de Notícies – ACN).
Uns 26.000 catalans han fet el document de voluntats anticipades, i d’aquests, 1.700 són gironins. Es tracta d’un testament vital on s’exposa que, en cas de patir una malaltia terminal, el pacient renuncia a la ventilació mecànica, la reanimació cardiopulmonar, el subministrament de fluids intravenosos o a l’alimentació artificial. Així, els ciutadans poden manifestar als metges què fer en situacions crítiques i mostren la seva voluntat “de decidir sobre la seva mort”. La consellera de Salut, Marina Geli, va admetre ahir que es tracta d’una xifra “baixa”, però que demostra la capacitat que tenen els catalans de poder decidir com serà “l’acompanyament al final de la vida”. (ACN)
A la Jornada, moderada per la Dra. Eva Palau, Cap del Servei d’Urgències de Clínica Girona, participaren com a ponents: l’advocat Jaume Camps, el notari Lluís Jou, i els metges Ramon Espasa i Joan Monés. Es va debatre, des de diversos sectors socials implicats, com abordar el tema de la mort digna i com es gestiona el respecte a les voluntats dels pacients quan arriben al final de la seva vida.
Els Ponents:
– Sr. Jaume Camps i Rovira.- Membre del Consell Consultiu de la Generalitat de Catalunya, advocat, tertulià i exdiputat al Parlament de Catalunya.
– Sr. Lluís Jou i Mirabent.- Notari i exdirector general de política lingüística de la Generalitat de Catalunya.
– Dr. Ramon Espasa i Oliver.- Metge,polític, exconseller de sanitat de la Generalitat de Catalunya, exdiputat al Parlament de Catalunya i exsenador.
– Dr. Joan Monès. Digestòleg del Hospital de Sant Pau de Barcelona i professor titular de Medicina i de Bioètica de la Universitat Autònoma de Barcelona. Membre de les Comissions de Deontologia del Col•legi de Metges de Barcelona i de la OMC (Organització Mèdica Col•legial).
Les ponències
– “Evolució dels drets i deures dels malats en la sanitat catalana, fins arribar a el document de voluntats anticipades, en la sanitat catalana”, a càrrec del Dr. Ramon Espasa i Oliver.
– “La sedació, el suïcidi assistit i la eutanàsia. A on som, de que parlem i llur relació amb el document de voluntats anticipades”, a càrrec del Dr. Joan Monès.
– “El Document de voluntats anticipades des del punt de vista legislatiu, les seves avantatges i els seus límits”, a càrrec del Sr. Jaume Camps i Rovira.
– “Paper dels notaris en la elaboració i tramitació d’un document de voluntats anticipades”, a càrrec del Sr. Lluís Jou i Mirabent.
Reflexions
– El testament vital o document de voluntats anticipades tracta de donar l’oportunitat de forma voluntària i individual de que una persona adulta, conscient i responsable de les seves decisions, manifesti el seu desig de com ser tractada, si es dona la situació que arriba al final de la seva vida en una situació irreversible.
– Hem d’entendre aquest document com un acte de respecte de l’autonomia i voluntarietat de cadascun de nosaltres com a persones i que ens permet adoptar una de les decisions més importants, però tanmateix dura de decidir: com volem ser tractats en els darrers moments de la nostra vida.
– Creiem que el debat de tots els sectors socials que en un moment o altre intervenen en l’elaboració d’un document de voluntats anticipades ens ha d’ajudar ha entendre la seva complexitat e implicació legislativa però a la vegada ens ha d’ajudar a adquirir arguments per transmetre els ciutadans per tal que, quan ells creguin convenient, manifestin lliurement i, basant-se en la seva opció de vida, elaborin aquest document que, si s’escau, els hi permetrà morir amb dignitat i respecte.
Lloc: Auditori de Caixa de Girona
Més info: Cicle de Conferències i Jornades mèdiques del 75è Aniversari de Clínica Girona
Organitzador: Servei d’Urgències de Clínica Girona i Comissió dels 75 anys de Clínica Girona