LA VANGUARDIA: Edificis saludables

  • PMMT Arquitectura aplica el seu coneixement en equipaments sanitaris a altres immobles

A la fotografia: Rita Barata, que dirigeix Friendly Materials, i Maximià Torruella i Patricio Martínez, socis fundadors (César Rangel)

, Barcelona 

El despatx d’arquitectes PMMT va néixer el 2001 però no va ser fins al 2006 que va adoptar la seva forma actual. Els seus fundadors i directors, Patricio Martínez i Maximià Torroella, van orientar la seva feina cap als equipaments sanitaris, un àmbit que coneixien d’anteriors experiències.

L’esclat de la crisi els va llançar fora d’ Espanya. Des d’aleshores, han dissenyat més de dos milions de metres quadrats d’hospitals, que els han donat un creixement constant. El 2016 van facturar 2,9 milions d’euros, el 163% més que l’any anterior. Els projectes de l’exterior, que van arribar a aportar el 90% dels ingressos, ara suposen el 60%.

Rita Barata, que dirigeix Friendly Materials, i Maximià Torruella i Patricio Martínez, socis fundadors (César Rangel)
 

La clau de l’èxit de PMMT és, destaca Martínez, “un model d’innovació que no se serveix dels projectes que ens encarreguen els clients, sinó que es fa de manera independent, amb el seu propi pressupost.” Així, el 30% del personal –el despatx ocupa 25 persones– es dedica a investigar, una tasca que s’ha concretat en una desena d’iniciatives, algunes ja amb patents pròpies com l’Hospital Paramètric, un model que permet projectar, construir i equipar un centre hospitalari en temps rècord; la maneta de portes FSB Handle, que busca el màxim d’accessibilitat, o el Clear Code Architecture, que analitza aquest concepte d’usabilitat sense barreres en qualsevol espai.

La nova seu del despatx, en una antiga fàbrica del Poblenou, incorpora moltes d’aquestes innovacions. “Aquest coneixement acumulat en el camp sanitari ens ha obert noves aplicacions en altres tipus d’edificis, i aquí les mostrem”, destaca Torruella. El colofó d’aquesta manera de fer el posa la intel·ligència col·laborativa fruit del fet que tots els professionals dediquen part del seu temps a aportar idees als projectes dels altres.

Friendly Materials és l’última aposta de PMMT. És un model d’avaluació dels edificis que permet mesurar en quina mesura són saludables. “El 90% del temps el passem en espais interiors que poden tenir nivells de contaminació superiors als de l’exterior”, destaca la seva responsable, Rita Barata. Els immobles analitzats obtenen una puntuació global sobre cent partint de les substàncies, materials i sistemes utilitzats en la seva construcció. I, al final, es proposen actuacions de millora. “No es tracta de tirar a terra els edificis i tornar-los a fer –explica l’arquitecta–; amb accions simples es poden aconseguir grans canvis”.

PMMT ha guanyat 22 primers premis en concursos. Entre els seus projectes més destacats hi ha els hospitals de Puyo i Machala ( Equador), Montero ( Bolívia), Menongue (Angola), Malabo ( Guinea Equatorial) i Salou, la Clínica Girona o el centre de salut de Son Servera, a Mallorca. En altres àmbits, han firmat el parc de bombers de Llançà o el mercat municipal de Creixell.

L’article a LA VANGUARDIA

Versió en castellà

L’article en pdf