Un treball científic de Clínica Girona demostra la utilitat de la ressonància magnètica en la detecció del càncer de pròstata

Un equip d’investigació de Clínica Girona dirigit per els Drs. Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló ha demostrat la utilitat de la ressonància magnètica en la detecció del càncer de pròstata, amb un treball científic que ha estat publicat en la revista científica nord-americana “Radiology”, la de més impacte en l’àmbit de la radiologia, diagnòstic per la imatge, a nivell internacional.

Els resultats d’aquesta recerca, titulada: “Peripheral Zone Prostate Cancer in Patients with Elevated PSA Levels and
Low Free-to-Total PSA Ratio: Detection with MR Imaging and MR Spectroscopy”, han mostrat la utilitat de la ressonància magnètica en poder diagnosticar de forma precoç el càncer de pròstata; i especialment amb la innovadora aportació de poder detectar canvis metabòlics del càncer amb ressonància magnètica, tècnica denominada: “ressonància magnètica amb espectroscòpia”.

Segons afirmen els Drs. Barceló i Vilanova: “Actualment, les eines per diagnosticar el càncer de pròstata són realitzar un tacte rectal i valorar els nivells en sang del PSA (marcador tumoral prostàtic). De totes maneres l’eficàcia d’aquestes eines és molt minsa, ja que, quan el PSA es mostra augmentat (per sobre de 4 ng/ml), els pacients són sotmesos a biòpsies que moltes vegades no permeten arribar al diagnòstic per dos motius principals. Un, perquè el valor del PSA també pot estar elevat per un augment benigne en la mida de la pròstata i el segon motiu, perquè les biòpsies són realitzades “a cegues”, es a dir sense saber en quina localització de la pròstata pot estar el càncer. Per aquest motiu es requereixen, a vegades, moltes biòpsies abans de poder diagnosticar un càncer de pròstata; amb la incomoditat que suposa per el pacient”.

Els Drs. Vilanova i Barceló han mostrat la utilitat d’una innovadora tècnica de ressonància magnètica metabòlica que permet detectar de forma més fiable el càncer o descartar que n’hi hagi, i d’aquesta manera estalviar tantes biòpsies que serien innecessàries. Aquesta tècnica permet focalitzar de forma més precisa el lloc on es troba el càncer per poder fer seguidament una biòpsia més exacte i precisa.

El resultats d’aquest treball demostren la utilitat de realitzar un estudi de ressonància magnètica en els pacients que presentin no únicament un nivell de PSA elevat, sinó que a més a més tinguin una percentatge del PSA lliure a la sang disminuït.

Eficàcia del 97%
En aquest grup de pacients l’eficàcia de poder detectar el càncer de pròstata amb ressonància magnètica metabòlica (espectroscòpia) s’ha demostrat, per l’estudi dels Doctors Vilanova i Barceló, que pot ser del 97%. L’estudi destaca la utilitat d’estudiar els pacients amb sospita de càncer de pròstata per PSA elevat i percentatge del PSA lliure disminuït, amb ressonància magnètica per fer la seva detecció precoç i per poder estalviar les biòpsies innecessàries en els pacients quan la prova de ressonància resulta normal. En aquests casos amb la prova normal, els valors del PSA elevat seria degut a un augment de mida de la pròstata i no per la presència de càncer. L’estudi ha sortit publicat aquesta setmana en format electrònic a la revista Radiology i el mes d’octubre es publicarà en la seva edició en paper.

Tècnica pionera
Ressonància Magnètica Clínica Girona realitza de forma pionera a l’estat Espanyol aquesta innovadora tècnica que permet diagnosticar de forma precoç i molt efectiva el càncer de pròstata. La nova tècnica, es troba implantada recentment en altres centres de recerca d’Europa i EEUU.
El grup de recerca del Departament de Ressonància Magnètica de Clínica Girona, amb els Drs. Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló com a responsables, van ser guardonats amb el “Premio Radiología a la Investigación” del darrer Congrés Nacional de Radiologia, per les aportacions en la recerca de la ressonància magnètica en la detecció del càncer de pròstata.

En aquest projecte, que es va iniciar l’any 2002 amb la concessió d’una Beca per part de la Generalitat de Catalunya, ha participat un equip multidisciplinari integrat per diferents especialistes de diferents departaments de la pròpia Clínica Girona, de l’Hospital Dr. J. Trueta de Girona, de la Universitat de Girona, de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, i de l’Hospital Sta. Caterina de Salt.

Nota informativa en PDF


Font: Revista Radiology