Clínica Girona, l’únic centre sanitari gironí participant al Congrés Mundial de Braquiteràpia

El radiòleg Joan Carles Vilanova, director mèdic del Servei de Ressonància de Clínica Girona, va ser convidat a donar una conferència, dimecres dia 9 de maig de 2012, al Congrés Mundial de Radioteràpia de la Societat Europea de Radiologia, la trobada més gran en oncologia radioteràpica que es celebra a Europa, i que aquest any va tenir la seva seu al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, del 9 al 13 de maig.

Clínica Girona ha estat l’únic centre sanitari de les comarques gironines que ha participat en aquest 5è Congrés Mundial de Braquiteràpia, que ha aplegat centenars de centres de tot l’estat i d’arreu d’Europa i que s’ha fet coincidir amb el 31è Congrés de la Societat Europea de Radioteràpia i Oncologia (ESTRO). En total es van inscriure més de 6.000 delegats de 50 països, per presentar els darrers avenços de recerca en oncologia radioteràpica bàsica i clínica. Metges i investigadors de primer nivell internacional van posar en comú a Barcelona les seves experiències en l’abordatge del càncer amb radiacions.

La braquiteràpia és un tipus de tractament radioterapèutic a través d’isòtops radioactius que se situen a prop de la zona que requereix l’atenció, i que ha resultat ser molt eficaç per combatre els càncers de cèrvix, pròstata (tema que abordarà el Dr. Joan Carles Vilanova), pell i mama. Les taxes de curació amb aquestes noves tècniques són comparables als tractaments actuals amb cirurgia i amb radioteràpia externa, i de vegades la combinació d’ambdós tractaments resulta d’una gran efectivitat.

Noves tècniques funcionals de ressonància magnètica milloren la detecció del càncer de pròstata

L’equip d’investigació de Clínica Girona dirigit per els Drs. Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló, amb la participació de l’Hospital Sta. Caterina de Salt, Hospital de Girona Dr. J. Trueta i la Universitat de Girona, ha demostrat la utilitat de les noves tècniques funcionals en ressonància magnètica en la detecció del càncer de pròstata, amb un treball científic que va ser estat publicat l’any 2011 a la revista científica nord-americana “American Journal of Radiology”.

Eficàcia del 95% en la detecció del càncer de pròstata.

Els Drs. Vilanova i Barceló han mostrat la utilitat d’aquestes innovadores tècniques de ressonància magnètica funcional que permet detectar de forma més fiable el càncer o descartar que n’hi hagi, i d’aquesta manera estalviar tantes biòpsies que serien innecessàries. Aquestes tècniques funcionals permeten focalitzar de forma més precisa el lloc on es troba el càncer per poder fer seguidament una biòpsia més exacta i precisa. El resultats d’aquest treball demostren la utilitat de realitzar un estudi de ressonància magnètica en els pacients que presentin no únicament un nivell de PSA elevat sinó que, a més a més, tinguin una percentatge del PSA lliure a la sang disminuït. En aquest grup de pacients l’eficàcia de poder detectar el càncer de pròstata amb ressonància magnètica funcional s’ha demostrat, per l’estudi dels Doctors Vilanova i Barceló, que pot ser del 95%.

La conferència

El Dr. Joan Carles Vilanova va parlar sobre el Càncer de Pròstata, des de la perspectiva radiològica, en aquest Congrés Mundial de Braquiteràpia al Centre de Convencions Internacional de Barcelona.

Nota informativa en PDF


Font: Societat Europea de Radioteràpia i Oncologia (ESTRO)