DIARI DE GIRONA: La Clínica Girona posa en marxa una nova tècnica per tractar roncs i apnees

GIRONA | DDG
La Clínica Girona ha posat en marxa una nova tècnica de radiofreqüència per tractar els roncs, les apnees o les complicacions que poden crear les amígdales. La doctora Carme Vilaró, del Servei d’Otorinolaringologia d’aquest centre, ha començat a aplicar aquesta nova tècnica, anomenada “coblació” tant en nens com en adults.

“És una tècnica mínimament invasiva”, va explicar Vilaró, “que ens permet fer les intervencions mes freqüents de la nostra especialitat sense els temibles sagnants tant intraoperatoris com postoperatoris. Té molts avantatges pel pacient: és poc dolorosa i la recuperació és molt ràpida”.

La novetat d’aquesta tècnica quirúrgica de radiofreqüència per coblació és que es treballa a una temperatura d’entre 40 y 70 graus: “És un sistema energètic”, va afirmar Vilaró, “no tèrmic, per la qual cosa desnaturalitza el teixit, no el carbonitza. L’energia de la radiofreqüència absorbida es converteix en calor dins del teixit, la membrana cel•lular es trenca, i el líquid del seu interior es converteix en vapor, la qual cosa preserva el teixit adjacent. En conclusió: Redueix el volum del teixit sobre el que actua o, si cal, l’elimina”.

Aquesta nova tècnica d’electrocirurgia bipolar, que ja s’està aplicant al Servei d’Otorinolaringologia de Clínica Girona, és especialment indicada pel tractament de les amígdales, pels roncs i les apnees de nens i adults, i davant de dificultats respiratòries pels cornets nasals.

Els roncs i les apnees es produeixen normalment per amígdales hipertròfiques quant es tracta de nens i per problemes de paladar, úvula (campaneta), amígdales o base de llengua, en cas dels adults. Com que els factors que ho provoquen són diversos, el tractament a aplicar varia d’un pacient a un altre. Poden produir-se roncs i apnees a causa d’un augment del paladar tou, o per un augment de la base de llengua, una hipertròfia de les amígdales o per una suma d’alguns d’aquests i altres factors.

La aplicació de la Radiofreqüència per coblació per sota de la mucosa del paladar és útil en els ronquets simples. En cas d’apnees els experts recomanen fer una resecció de paladar tou amb o sense amigdalectomia.

En qualsevol cas amb la nova tècnica el procediment quirúrgic és molt menys dolorós i agressiu que amb un làser o amb la cirurgia convencional.

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir la notícia al Diari de Girona
Font: DIARI DE GIRONA