DIARI DE GIRONA: Premien els radiòlegs de la Clínica Girona per un estudi sobre com detectar el càncer de pròstata

L’equip d’ investigacio de la Clínica Girona dirigit pels Drs. Joan Carles Vilanova i Joaquim Barcelo va ser guardonat amb el premi al millor treball cientific radiologic publicat en l’àmbit internacional durant lany 2009. Aquest guardo, concedit per la Fundacio Espanyola de Radiologia, va ser entregat coincidint amb l’acte de celebracio del Dia Mundial de la Radiologia que va tenir lloc ahir al Col•legi de Metges de Madrid.

El treball va ser publicat l’octubre del 2009 a la revista cientifica nord-americana Radiology, la de mes impacte en l’ambit de la radiologia i el diagnostic per la imatge en l’ambit internacional. Els resultats d’aquesta recerca van mostrar la utilitat de la ressonancia magnetica en poder diagnosticar de forma precoc el cancer de prostata amb una eficacia del 97%, i poder estalviar biopsies als pacients.

Actualment, les eines per diagnosticar el cancer de prostata son realitzar un tacte rectal i valorar els nivells en sang del PSA (marcador tumoral prostatic). De totes maneres l’eficacia d’aquestes eines es molt minsa, ja que, quan el PSA es mostra augmentat, els pacients son sotmesos a biopsies que moltes vegades no permeten arribar al diagnostic.

El resultats d’aquest estudi demostren la utilitat de realitzar un estudi de ressonancia magnetica en els pacients que presentin no unicament un nivell de PSA elevat sino que, a mes a mes, tinguin un percentatge del PSA lliure disminuit a la sang. L’estudi va mostrar la utilitat d’estudiar els pacients amb sospita de cancer de prostata per PSA elevat i percentatge del PSA lliure disminuit, amb ressonancia magnetica per fer la seva deteccio precoc, o de poder estalviar les biopsies innecessaries en els pacients en els quals la prova de ressonancia resulti normal.

Nota informativa en PDF


Font: Diari de Girona