EL PUNT AVUI: Implantació pionera d’un desfibril•lador cardíac

La pacient, de 66 anys, va ser intervinguda a la Clínica Girona en una operació dirigida pel doctor Josep Brugada.

Fins ara aquest tipus d’implants només es posaven en centres de Barcelona.

NÚRIA ASTORCH
El doctor Josep Brugada va dur a terme l’11 de juny passat a la Clínica Girona una intervenció pionera en l’àmbit de les comarques gironines. Amb la col•laboració del doctor Josep Maria Tolosana, el doctor Brugada va implantar un desfibril•lador automàtic cardíac (DAI) a una pacient de 66 anys que havia patit una arítmia maligna al seu domicili i que tenia un risc elevat de tenir un mort sobtada. Vint-i quatre hores després de la intervenció, com que no va aparèixer cap tipus de complicació, la pacient va ser donada d’alta en bon estat de salut. “Amb l’implant, tenim la certesa que, en cas que aparegui una arítmia maligna, serà eliminada de forma automàtica per l’aparell, cosa que evitarà la degeneració en una mort sobtada”, ha ressaltat el doctor Brugada.
Fins ara els pacients que requerien aquests tipus d’implants havien de ser traslladats a Barcelona. En aquest sentit, la Clínica Girona va destacar el fet que ha estat pionera en la implantació, per primer cop a les comarques gironines, i amb èxit, d’aquest desfibril•lador.
El doctor Brugada, director mèdic de la unitat d’arítmies de la Clínica Girona, ha explicat el funcionament d’aquest aparell, que està connectat amb un cable a l’interior del cor, de manera que està permanentment escoltant i monitorant el ritme cardíac. “En cas que l’aparell detecti que el ritme cardíac s’accelera per sobre d’una determinada freqüència, l’aparell, de forma automàtica, envia una descàrrega elèctrica que restableix el ritme cardíac normal”, va indicar el cardiòleg, que és el director mèdic de la unitat d’arítmies de l’hospital pediàtric Sant Joan de Déu de Barcelona i consultor sènior del servei de cardiologia de l’hospital Clínic de Barcelona.
El doctor Josep Brugada, juntament amb els seus germans, els cardiòlegs Pere i Ramon, va determinar l’existència d’una mutació genètica, coneguda com la síndrome de Brugada, que implica un augment de la probabilitat de mort sobtada. Aquesta arítmia cardíaca causa un 4-12% de totes les morts sobtades i de fins a un 20% de les morts sobtades que s’esdevenen sense una cardiopatia prèvia. Actualment, el desfibril•lador automàtic implantable és l’únic tractament eficaç per revertir les arítmies. La posada en marxa d’un programa pioner de salut pública d’instal•lació d’aparells de desfibril•lació a tots els municipis gironins també porta la marca Brugada.

LA DATA
11.06.15 Intervenció pionera a Clínica Girona per a la implantació d’un desfibril•lador automàtic cardíac.
LA XIFRA
20 per cent de les morts sobtades que tenen lloc sense una cardiopatia prèvia són a causa d’una arítmia cardíaca.
LA FRASE
Aquests aparells s’utilitzen en pacients que tenen un risc elevat de patir mort sobtada
Josep Brugada, DIRECTOR MÈDIC DE LA UNITAT D’ARÍTMIES DE CLÍNICA GIRONA.

FOTOGRAFIA:El cardiòleg Josep Brugada , en una imatge d’arxiu. Foto: JOSEP LOSADA . I una imatge radiològica del desfibril•lador implantat recentment a Clínica Girona.

La notícia en pdf


Més info: Llegir la notícia al diari EL PUNT AVUI
Font: EL PUNT AVUI